Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zagrebu

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke Vlada Republike Hrvatske usvojila je 29. lipnja 2006. godine. Program je u skladu s odrednicama Nacionalne strategije prevencije i ranog otkrivanja raka, koje su sastavni dio cjelokupne strategije razvoja zdravstva u razdoblju od 2006. do 2011. godine. Program je sukladan Rezoluciji o prevenciji i kontroli karcinoma (WHA 58.22 „Cancer prevention and control”) koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština 2005. godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zagrebu se počeo provoditi u listopadu 2006. godine te je do rujna 2009. godine ženama u dobi od 50 do 69 godina poslano 136.520 poziva za mamografiju, pri čemu se 58,3% njih i odazvalo. Drugi krug Programa u Zagrebu započeo je 1. rujna 2009. godine, što znači da se ponovo pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina starosti (one kojima je prošlo više od 2 godine od zadnje mamografije obavljene u screeningu, kao i one koje se nisu odazvale u 1. krugu). Treći krug Programa u Zagrebu započeo je u siječnju 2012. godine te također obuhvaća žene u dobi od 50 do 69 godina starosti, a kojima je prošlo više od 2 godine od zadnje mamografije obavljene u screeningu kao i one koje se nisu odazvale u drugom krugu. U tijeku je peti krug Nacionalnog programa koji djeluje prema istom principu kao i prethodna četiri.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ ženama u dobi od 50 do 69 godina šalje pozive za mamografsko snimanje na kućnu adresu s točno određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice. Uz pozivno pismo, šalje se kupovnica za mamografsko snimanje, anketni upitnik koji treba ispuniti te odgovarajuća edukativna brošura. Uz navedeno, u dopisu se nalazi prazna frankirana koverta s otisnutim imenom i adresom žene, koja služi za slanje RTG slika i mamografskog nalaza na kućnu adresu.

Pri pozivanju poštuje se princip pozivanja žena u teritorijalno najbližu mamografsku jedinicu kad god je to moguće. U Zagrebu je u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uključeno 14 mamografskih jedinica, a nalaze se unutar bolnica, domova zdravlja te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

U vezi s provedbom Programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", otvorena je linija besplatnog telefona 0800 200 166. Za sve dodatne informacije moguće je nazvati i na brojeve telefona 01 46 96 309 i 46 96 103 odnosno za pravovremeno javljanje onih osoba koje iz opravdanih razloga ne mogu ili ne moraju doći na pregled u dogovorenom terminu. Žene koje su ušle u Program, a zbog nekih drugih razloga mamografiju su već obavile ranije, unatrag 12 mjeseci, ne moraju doći na pregled, ali moraju javiti da su već pregled obavile, kako bi ih računalni program automatski uvrstio u drugi, kasniji termin.

Nalaz se očitava u roku do četiri tjedna i dostavlja na kućnu adresu zajedno s mamografskim slikama i uputama za daljnje postupanje koje su navedene na nalazu. Daljnja obrada, ukoliko je potrebna, provodi se u suradnji s odabranim liječnikom obiteljske medicine i upućivanjem u centre za dijagnostiku i terapiju.

Mamografske jedinice u gradu Zagrebu:

Bolnice

KB Merkur (Zajčeva 19)
KB Sestre milosrdnice (Vinogradska cesta 29)
Klinika za tumore (Ilica 197)
KB Dubrava (Avenija Gojka Šuška 6)
KBC Rebro (Kišpatićeva 12)

Domovi zdravlja

DZ Istok (Grižanska 4)
DZ Istok (Švarcova 20)
DZ Istok (Ninska 10)
DZ Centar (Avenija V. Holjevca 22)
DZ Centar (Runjaninova 4)
DZ Centar (Kruge 44)
DZ Centar (Laginjina 16)

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
(dva mobilna mamografa i jedan stacionarni mamografski uređaj)