Nastavljena provedba Anti-stigma programa „Prihvaćamo različitost“

Senzibilizacijskim edukativnim radionicama „Biti drugačiji“ nastavljena je provedba Anti-stigma programa „Prihvaćamo različitost“ Odjela za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo. Edukativne radionice su održane za učenike četvrtih razreda OŠ Gračani u suradnji sa studentima radne terapije Zdravstvenog veleučilišta.

Ciljevi navedenog programa su smanjenje stigmatizacije i predrasuda o djeci s teškoćama u razvoju kao i osoba s invaliditetom općenito te poticanje pružanja podrške od strane vršnjaka djeci s teškoćama u razvoju. 

Tijekom interaktivne radionice učenici su se upoznali s različitim vrstama teškoća u razvoju i invaliditeta, kako pristupiti, uspostaviti primjerenu komunikaciju i pomoć (znakovni jezik, Braillovo pismo), saznali su što je to radna terapija i tko su radni terapeuti, koja pomagala koriste djeca s teškoćama u razvoju, mogućnosti prilagodbe u okolini (razredu, školi, kod kuće). U drugom dijelu edukativne radionice učenici su podijeljeni u grupe i svi su mogli praktično primijeniti pomagala koja koriste osobe s invaliditetom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti: invalidska kolica, ortopedska pomagala, bijeli štap, povez za oči, prilagođena pomagala za svakodnevne aktivnosti (četkica za zube, žlica, vilica), Lego kockice i druga pomagala. Na kraju radionice učenici su prezentirali kako su se osjećali tijekom korištenja različitih pomagala, što misle kako je djeci i osobama koje imaju potrebu za tuđom pomoći, s kojim se sve preprekama moraju suočavati svaki dan, na koje sve načine mogu pomoći i kako biti dobar prijatelj.

Provedba senzibilizacijskih edukativnih radionica praktičnim primjerom daje nova znanja i potiče pružanje podrške od strane vršnjaka djeci s teškoćama u razvoju kako bi se što bezbolnije i lakše integrirala u svakodnevne aktivnosti u svojoj okolini.

Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo