NE DIŠEM preko 24:03 minute

   

NE DIŠEM

NE DIŠEM preko 24:03 minute (za djecu koja žive s autizmom)

Pogled u plavo koji već tradicionalno desetu godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike ove godine okupit će ronilačku populaciju Republike Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

 

Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija „Ne dišem“ u sklopu koje će Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta Pogled u plavo, a plavo je boja autizma, zadržati dah te pokušati ne disati preko 24:03 minute za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice.

Na Zagrebačkom velesajmu na sajmu Nautike, u subotu 24. veljače 2018. godine s početkom u 11.00 sati u paviljonu 7a, Budimir Šobat Buda, ronilac Društva za podvodne sportove Zagreb, pokušat će učiniti nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo - zadržati dah preko 24:03 minute te na taj način pridonijeti podizanju svjesnosti o autizmu.

Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, Budimir Šobat Buda će prije zarona udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27°.

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.

Ovu hvale vrijednu akciju podržale su i brojne institucije; Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji kako bi senzibilizirali javnost i skrenuli pažnju na potrebe djece i odraslih koji žive s autizmom, Centar za autizam, Zagrebački velesajam i brojni drugi. Pogled u plavo će i ove godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja.

U montažom bazenu promjera deset metara i dubine jedan metar, instruktori ronjenja bit će na raspolaganju posjetiteljima sajma Nautike koji žele isprobati i osjetiti čari ronjenja s ronilačkom opremom, te uz osnovnu poduku iz ronjenja omogućiti im prvi uron i obilazak podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Agencija Promocija ronjenja svojim brojnim inovativnim projektima daje svoj doprinos u razvitku ronilačkog turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal, a kako bi se ronjenje populariziralo. Do sada je u sklopu projekta Pogled u plavo besplatno zaronilo više od 12 000 osoba diljem i izvan Republike Hrvatske.

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Gostovanja projekta Pogled u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo www.pogleduplavo.hr, Agencije Promocija ronjenja, www.promocija-ronjenja.hr, te službenim stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija www.prvi.hr/narodni, SCUBAlife magazina www.scubalife.hr, te web portala www.gorgonija.com.