12 godina preventivne mamografije u gradu Zagrebu

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ opremljen novim digitalnim mamografom

Zagreb, 17. listopada 2016. – U Gradu Zagrebu od raka dojke umre više od 200 žena godišnje, a na razini cijele Hrvatske više od 1 000. Radi se o bolesti koja je po pojavnosti već duže vrijeme najčešća vrsta karcinoma u žena, stoga je u sklopu provedbe Programa preventivne mobilne mamografije Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ opremljen najsuvremenijim digitalnim mamografom. Uređaj je financirao Grad Zagreb, a na svečanom puštanju u rad sudjelovali su gradonačelnik Milan Bandić, doc. dr. sc. Vanja Tešić, i dr. Zvonimir Šostar.

„Ovaj uređaj svim će ženama omogućiti precizniju i ugodniju pretragu. Mamograf kao uređaj omogućuje preciznost, odnosno višu razinu razlučivanja pa se tumori mogu u začetku dijagnosticirati, što je od velike važnosti za spašavanje života. Dodatna je mogućnost doziranja kompresije – pritiska na dojku što snimanje čini ugodnijim. Nadam se da će ova vijest podsjetiti žene da se odvaže na svoju prvu mamografiju jer treba imati na umu da je rak dojke u velikom postotku izlječiv ukoliko se uoči na vrijeme“, kazao je ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, dr. Zvonimir Šostar.

Grad Zagreb je među prvim lokalnim zajednicama u RH prepoznao veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je 2004. godine u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ započela provedba Programa preventivne mobilne mamografije. Od tada pa do danas u sklopu Programa snimljeno je 42.720 žena, kod 350 naših sugrađanki postavljena je sumnja na malignu promjenu te su one upućene na daljnju obradu i liječenje. Ono što je važno napomenuti da je kod 42% žena to bila prva mamografija u životu.

„U mamografskoj jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije, kao i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za građanke grada Zagreba, godišnje se mamografski pregleda oko 4.500 žena. Cilj je svih programa prevencija bolesti tj. njeno otkrivanje u što ranijoj fazi kad su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji.“, ističe doc. dr. sc. Vanja Tešić, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2 644.

„Svi znamo da je pri liječenju bilo kojeg oblika raka pa i raka dojke najvažnije rano otkrivanje, a ovim digitalnim mamografom korak smo bliže ranom otkrivanju i prevenciji te sam siguran da ćemo na ovaj način spasiti mnoge živote. Trud i zalaganje Grada i Zavoda neće stati ovdje, dapače ovo je samo jedan u nizu koraka da našim građankama, ali i građanima osiguramo kvalitetnu zdravstvenu skrb. Grad Zagreb uvijek je bio osjetljiv kada je u pitanju zdravlje njegovih građana i jamčim vam da ćemo nastaviti marljivo raditi jer je ipak bolje spriječiti nego liječiti.“, rekao je g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.