Dan narcisa, 24. ožujka 2018.

U subotu, 24. ožujka po dvadeseti i drugi put u Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa. Narcise su simbol proljeća, života i nade, a u našoj zemlji su uvelike prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podrška svim onim ženama koje su od istog oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Javnozdravstvena akcija povodom Dana narcisa održat će se u subotu, 24. ožujka 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatske lige za borbu protiv raka, Udruge Europa Donna Hrvatska i ostalih zainteresiranih.

Zašto podržati ovu akciju i odazvati se na mamografski pregled?

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena. Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 600 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2 600. Prema podatcima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 200, a u Hrvatskoj oko 1 000 žena. 

U gradu Zagrebu provode se dva programa probira u kojima aktivno sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“:

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te onima iznad 70-te godine. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano gotovo 45 000 žena. Kod njih gotovo 42% bila je to prva mamografija (18 455 žene). Tijekom 2017. godine provedeno je 1 809 mamografskih pregleda.

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, započeo je 2006. godine, namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godina s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje petog ciklusa, u kojem će biti pozvano oko 130 000 naših sugrađanki. 

Ciljevi navedenih preventivnih programa:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu; 

  • dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke; 

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Podržimo ovu akciju, poklonimo sebi i dragim osobama stručak narcisa i podsjetimo se da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo zdravlje.

Pripremila: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti