Dan zdravih dojki, 17. listopada 2015.

U Zagrebu će javnozdravstvenom akcijom u subotu, 17. listopada, na Cvjetnom trgu u vremenu od 10,00 do 14,00 sati bit će obilježen ovogodišnji „Dan zdravih dojki“, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. „Dan zdravih dojki“ po prvi puta je obilježen 2008. godine, a od tada se svake godine obilježava u sve većem broju zemalja te u njemu sudjeluje sve veći broj pojedinca, javnih institucija i nevladinih organizacija. Cilj obilježavanja ovog dana je u što većoj mjeri proširiti informacije o tome kako očuvati zdravlje dojki te istovremeno podići svijest o važnosti preventivnih pregleda kod žena i djevojaka diljem Europe. 

U sklopu javnozdravstvene akcije žene će u mobilnom mamografu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar moći obaviti mamografsko snimanje. Mamografija je nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te se preporučuje ženama starijim od 40. godine života. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja, za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na brojeve telefona Zavoda 01/ 46 96 309 i 46 96 393.

U organizaciji događanja sudjeluju Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatska liga protiv raka – Zajednica pacijenta oboljelih od raka Sv. Juraj, Klub žena liječenih od raka dojke Zagreb, Liga protiv raka Zagreba i Zagrebačke županije te Udruga Sve za nju. Glavna poruka ovogodišnjeg dana zdravih dojki je „Odaberi dobro za zdravlje svojih dojki, svaki dan“, a upućuje na činjenicu kako svakodnevnim pozitivnim životnim izborima - redovitom tjelesnom aktivnošću, pravilnom i uravnoteženom prehranom, održavanjem normalne tjelesne težine, možemo pridonijeti zdravlju svojih dojki i prevenciji raka dojke. Također, podsjećamo kako je listopad mjesec posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Javnozdravstvene kampanje koje se tijekom listopada provode naglašavaju vrijednost i mogućnosti prevencije raka dojke te ujedno pridonose i krajnjem cilju -  unaprjeđenju i očuvanju zdravlja žena, kao i što kvalitetnijoj skrbi za one koje su već oboljele.