Javnozdravstvena akcija „Prepoznaj moždani udar“, 17. rujna 2016.

Uoči Svjetskog dana moždanog udara (29. listopada) u subotu, 17. rujna na Trgu Petra Preradovića u vremenu od 10.00 do 13.00 sati bit će održana javnozdravstvena akcija pod nazivom „Prepoznaj moždani udar“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar. Javnozdravstvenu akciju organizira Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Klinikom za neurologiju, Nastavnim zavodom za hitnu medicinu grada Zagreba, Zagrebačkom zakladom za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti te Spes – društvom za pomoć neurološkim bolesnicima.

Program događanja javnozdravstvene akcije “Prepoznaj moždani udar” 

Cilj akcije pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba je upoznati širu javnost sa sve većim rizikom od moždanog udara, te podići razinu svjesnosti o prepoznavanju i mogućnostima zbrinjavanja moždanog udara. Također, velika važnost ovoga Projekta jest edukacija zdravstvenih djelatnika koji na bilo koji način sudjeluju u zbrinjavanju osoba sa znakovima akutnog moždanog udara, te edukacija opće populacije. Konferencija za medije bit će održana u petak, 16. rujna 2016. s početkom u 12.00 sati u Gradskoj upravi Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela,

  • poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe,

  • naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja,

  • naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka,

  • gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima,

  • omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Upozoravajući znaci prije moždanog udara!

Određenom broju moždanih udara prethode "upozoravajući znaci" - prolazni simptomi koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), a nazivaju se tranzitorne ishemijske atake (TIA). Osobe koje su imale TIA-u imaju značajno veći rizik nastanka moždanog udara. Bolesnik koji je imao tranzitornu ishemijsku ataku zahtijeva detaljnu neurološku obradu kako bi se utvrdio njezin uzrok.

Čimbenici rizika za nastanak moždanog udara

Razne okolnosti, stanja, ponašanje, životne navike i bolesti značajno su povezani s incidencijom moždanog udara koje se nazivaju čimbenici (faktori) rizika za nastanak moždanog udara. Razlikuju se čimbenici rizika na koje se može djelovati i oni na koje se ne može djelovati.

Čimbenici rizika na koje se ne može utjecati:

dob, spol, rasa, nasljeđe, moždani udar u obiteljskoj anamnezi, kao i  podatak o prethodnom moždanom udaru i/ili prethodnim tranzitornim ishemijskim atakama.

Čimbenici rizika na koje se MOŽE utjecati povezani su sa stilovima života:

pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje droga, tjelesna neaktivnost i pretilost, nepravilna prehrana, stres i upotreba oralnih kontraceptiva.

Plakat “Prepoznaj moždani udar” (pdf)

Članak pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života - Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo