Novost 15.05.2023
Manifestacijom u Trnju završen još jedan ciklus Sajmova zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“
Image
štampar

Posljednja u ovom ciklusu, šesta po redu manifestacija Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba te Doma zdravlja Zagreb - Centar održana je na tržnici Savica. Događanje je ponovno okupilo veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Podršku svojim dolaskom ponovno je iskazao i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, te istaknuo: „Kretanje je važno, posebno to naglašavam našim starijim sugrađanima, kako bi što kvalitetnije i zdravije doživjeli duboku starost. Koristim priliku da još jednom zahvalim svima koji su organizirali ovu hvale vrijednu akciju i našim sugrađanima koji su se odazvali u ovako velikom broju“.

Događanje je posjetio i poznati glazbenik Drago Diklić, legenda Trnja, koji je svom kvartu posvetio i uvodnu strofu svoje poznate skladbe „Zagreb je najljepši grad“.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge adekvatne prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji sajma obavili su preventivne preglede te provjerili razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju, te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, ali i o aktivnom i zdravom starenju. Građane se educiralo i o pravilnom čitanju i razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te im se pružilo savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti. Vrlo su velik interes polučili i edukativni letci o sprječavanju razvoja komaraca, kako se zaštititi od komaraca i kako se zaštititi od krpelja te uzorci komaraca i krpelja koji su najčešći napasnici i koje su posjetitelji mogli pogledati pod mikroskopom.

„Iznimno smo zadovoljni odazivom građana na svim događanjima u sklopu Sajma zdravlja: Štampar u tvom kvartu, od Podsuseda i Vrapča, preko Trešnjevke, Novog Zagreba, Trnja pa sve do Dubrave i Sesveta. Nadamo se da će u budućnosti biti prilike posjetiti i druge zagrebačke kvartove jer se očito kontinuirano potvrđuje Štamparov postulat da je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija. Sada je pravi trenutak da obavite preventivne preglede, kada se osjećate dobro.“, naglasio je u svom obraćanju ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje, a što su zadovoljni građani rekli novinaru Radio Sljemena, medijskog pokrovitelja našeg Sajma poslušajte ovdje.