Međunarodni stručni skup „Zdravlje u svakoj veličini tijela - novi pristupi znanstvenom rješavanju izazova pretilosti”, 8. prosinca 2017.

Pozivamo vas na međunarodni stručni skup „Zdravlje u svakoj veličini tijela - novi pristupi znanstvenom rješavanju izazova pretilosti”, koji će se održati u petak, 8. prosinca 2017. godine u Velikoj dvorani NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska 16. Skup organizira Centar za poremećaje hranjenja BEA u partnerstvu s PB Sv. Ivan, NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Klubom Zonte, Ministarstvom zdravlja i Gradom Zagrebom.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problem i izazova današnjeg modernog društva. U Hrvatskoj od debljine boluje 20,37 posto odraslog stanovništva. 

Dosadašnji modeli liječenja kompulzivnog prejedanja i pretilosti baziraju se na propisivanju restriktivne  dijete i poticanju na fizičku aktivnost. Kod određenog dijela pretile populacije takav pristup ne dovodi do uravnoteženog odnosa prema hrani te postoji potreba za dodatnim programima u tretiranju kompulzivnog prejedanja i pretilosti. Problem pretilosti se komplicira činjenicom da više od jedne trećine osoba povišene tjelesne težine prijavljuje ponašanja koja povezujemo s kompulzivnim prejedanjem, što je oblik poremećaja hranjenja (prema američkom priručniku za mentalna oboljenja „binge eating disorder“ u DSM-V, 2013). Kompulzivno prejedanje je dijagnoza u nastajanju i riječ je o mentalnom poremećaju koji se često javlja u komorbiditetu s depresijom.

Znanstveno utemeljena metoda „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ nudi drugačiji pristup problemu pretilosti, koji uključuje destigmatizaciju same debljine, te bavljenje emocionalnim aspektom kompulzivnog prejedanja.

Skup je namijenjen stručnjacima raznih profila koji se bave problemom pretilosti i kompulzivnog prejedanja. Skup će biti bodovan od strane Hrvatske liječničke komore, Hrvatske psihološke komora i Komore medicinskih sestara.

Kotizacija:

I.  Kotizacija do 1. prosinca 2017. godine – 300,00 kn

II. Kotizacija posljednji tjedan prijave (2. – 8. prosinca) – 350,00 kn

Program Skupa dostupan je za preuzimanje ovdje.