Najavljujemo novi ciklus Škole nepušenja

Novi ciklus Škole nepušenja počinje u ponedjeljak, 12. studenog!

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program škole traje pet dana, a u okviru uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju jednom tjedno tijekom tri tjedna u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno jedno drugome pomoći da ustraju u svojoj odluci.

Program Škole nepušenja predstavlja modifikaciju američkog programa - "Breathe free plan to stop smoking". Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad je usmjeren svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe uči se o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Važno je polaznike povremeno kontaktirati telefonom tijekom sljedećih šest mjeseci od prestanka pušenja kako bi im pružali potporu, a i evaluirali učinkovitost rada.

Cilj programa je omogućiti profesionalnu pomoć zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti. Korisnici ovog programa su pušači koji su motivirani za prestanak pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije. Program provode djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Broj polaznika ograničen je od 8 do 15 polaznika. Škola traje pet dana u trajanju od dva sata, a održava se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirogojska cesta 16.

Senzibilne grupe održavaju se jednom tjedno tijekom četiri tjedna, a u rad se uključuju suradnici škole. Evaluacija uspješnosti programa (telefonski) provodi se nakon tri i nakon šest mjeseci po završetku Škole kada se smatra da su svi polaznici nepušači.

Sve informacije o Školi nepušenja zainteresirani mogu dobiti pozivom na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 01/ 38 30 066.

 

Program škole nepušenja