„Najdraža igračka za najdraži klub" - dječji humanitarni buljak

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ podržao je dječji humanitarni buvljak „Najdraža igračka za najdraži klub“ koji je održan 28. ožujka u Kozari Boku u cilju potpore rada Košarkaškog kluba Istok. Ovaj košarkaški klub okuplja siromašnu djecu i djecu romske nacionalne manjine na području Kozari Boka. Maleni sportaši tog naselja, nakon nekoliko mjeseci marljivog treniranja, uspjeli su ući u Prvenstvo Hrvatske u košarci za juniorski i kadetski uzrast.

Osim sportskog uspjeha, zahvaljujući uključivanju u treninge i nastojanju da postignu zajednički cilj,  postigli su i poboljšanja u školi i učenju, ostvarili nova prijateljstva i ohrabrili se za daljnji trud u sportu, školi i druženju. Humanitarni buvljak organizirali su uz podršku roditelja i kluba kako bi prikupili sredstva za daljnji odlazak na natjecanja i mogućnost treniranja u dvorani. Život u Kozari Boku uskraćen je za brojne sadržaje, između ostalog i rekreacijske i sportske. Danas, kada toliko govorimo o potrebi provođenja tjelesne aktivnosti za normalan psihofizički razvoj i usvajanje pozitivnih zdravstvenih navika za cijeli život, prije svega potrebno je osigurati i mogućnost. Na to su nas podsjetila djeca iz Kozari Boka i najavila nastavak ove akcije.

Pripremile: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Matea Mrkoci, bacc. med. techn., Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo