NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ predstavio publikacije namijenjene mladima i njihovim roditeljima, ali i svim građanima koji žele nešto više doznati o rastućem problemu ovisnosti

Zagreb, 16. prosinca 2015. – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti) danas je predstavio publikacije namijenjene mladima i njihovim roditeljima, ali i svim građanima koji žele nešto više doznati o rastućem problemu ovisnosti. Konzumacija alkohola među mladima u stalnom je porastu i može se reći da je dosegla razinu epidemije. Prema posljednjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima (ESPAD 2011.) provedenom u 36 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, 66% mladih pilo je alkohol u posljednjih mjesec dana (europski prosjek je 57%), a 21% mladih se u posljednjih mjesec dana opilo (europski prosjek je 17%) te se i dalje bilježi porast prekomjernog pijenja i kod mladića i kod djevojaka. Brošurama koje je izdao NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ želi se nanovo ukazati na sveprisutan problem i posljedice koje donosi prekomjerno pijenje kod mladih. Brošure mogu koristiti kao korisni priručnici u svakoj nedoumici i nude pregršt informacija koje su važne u zagovaranju stava protiv pijenja.

„Ističemo posebno pripremljenu brošuru za roditelje, koji su svojoj djeci glavni uzor. Roditelji često ne znaju kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o štetnosti alkohola i kako razgovor započeti. U brošuri se roditelje navodi da inzistiraju na razgovoru, nude se moguće teme razgovora, ukazuje se na potencijalne znakove konzumiranja alkohola kod djece te se ističu štetne posljedice. Roditelji mogu pronaći konkretne savjete kako reagirati i kome se obratiti u slučaju da njihova djeca pokazuju znakove zlouporabe ili ovisnosti. Svi zajedno najviše možemo učiniti u borbi protiv ovisnosti, u borbi za zdrav život.“ – rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Tiskani materijali „Kockanje može postati ozbiljan problem“ (pdf) i „Što mladi trebaju znati o alkoholu - Budi originalan i budi svoj" (pdf) namijenjeni su mladima, dok su za odrasle osmišljene brošure „Vodič za roditelje - Alkohol i mladi“ (pdf) i „Vodič za roditelje - Svijet ovisnosti“ (pdf).

„Osim već poznatih sredstava ovisnosti u brošurama se govori i o nekim „novim drogama“ (npr. sintetički kanabinoidi), kao i novim oblicima ovisničkog ponašanja (npr. ovisnost o kompjutoru). Iako se sve više otvaraju te teme, uočljivo je da u javnosti nema dovoljno informacija odnosno postoji niz zabluda o pojavnosti tih problema. NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kroz ovakvu aktivnost pruža relevantne informacije na jednom mjestu i u praktičnom formatu. Mlade želimo upozoriti na činjenicu da se rizičnim ponašanjima ne moraju uklapati u društvo, već naprotiv, pokazati svoj jasan stav te tako, po mogućnosti, mijenjati stavove svojih prijatelja.“ – poručila je Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Sve informacije o radu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti te programima i savjetovalištima dostupne su na našim web stranicama www.stampar.hr/hr/sluzba-za-mentalno-zdravlje-i-prevenciju-ovisnosti.