NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s partnerima organizira javnozdravstvenu akciju kojom ukazuje na rizike vožnje pod utjecajem alkohola, 5. prosinca 2015.

 „Kada piješ, ne vozi!“ mora biti pravilo, a ne samo upozorenje!"

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ predstavio je javnozdravstvenu akciju „Kada piješ, ne vozi!“ koju će provoditi u suradnji s Gradom Zagrebom, Policijskom upravom Zagrebačkom i Triglav osiguranjem. Akcija će se održati 5. prosinca 2015. u vremenu od 11:00 do 13:00 sati na Trgu Petra Preradovića s ciljem podizanja svijesti o visokom riziku vožnje pod utjecajem alkohola te educiranja građana o sigurnosti i odgovornosti u prometu.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle je godine u Hrvatskoj zbog vožnje pod utjecajem alkohola poginulo 68 osoba, 596 je teško ozlijeđeno, dok je 1.906 osoba lakše ozlijeđeno. Alkohol je i dalje jedan od glavnih „krivaca“ za prometne nesreće, a dok su vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali na području Policijske uprave zagrebačke u 916 prometnih nesreća ili u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. Uzimajući u obzir ove poražavajuće statistike, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb, Policijska uprava Zagrebačka i Triglav osiguranje provest će javnozdravstvenu akciju „Kada piješ, ne vozi!“, čime će se građane nastojati „otrijezniti“ po pitanju svih zabluda koje ih mogu potaknuti da sudjeluju u prometu pod utjecajem alkohola i na taj način ugroze vlastiti, ali i tuđe živote. Ova se akcija organizira u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, jer ovisnost o alkoholu također ozbiljno narušava zdravlje i može ugroziti život.

 „Osobe koje voze pod utjecajem alkohola postaju slobodnije, povećano im je samopouzdanje i donose iracionalne odluke. Pogrešna procjena ili zakašnjela reakcija uzrokovana alkoholom može dovesti do tragičnih, smrtonosnih posljedica. Naša je javnozdravstvena zadaća građane educirati o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, osvijestiti ih o svim mogućim opasnostima kojima sebe i druge izlažu kad sjednu alkoholizirani za upravljač, ali i o štetnosti samog alkohola po zdravlje. To ćemo i učiniti, zajedno s našim partnerima u ovoj javnozdravstvenoj akciji“, poručio je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Osoba koja nije pod utjecajem alkohola percipira 7 do 8 podražaja iz okoline, što omogućava sigurnu vožnju. S druge strane, po utjecajem alkohola osoba može percipirati samo jedan podražaj u centralnom vidnom polju, što dovodi do pogrešne procjene brzine, udaljenosti ili širine prometnice. Uz to je narušena i oštrina vida te prilagodba oka na svjetlost i tamu.

„Triglav osiguranje odlučilo je sudjelovati u edukativnoj akciji 'Kad piješ, ne vozi' jer želimo doprinijeti većoj sigurnosti sudionika u prometu. To se ne odnosi samo na vozače, već i na ostale sudionike u prometu koji mogu biti kolateralne žrtve vožnje pod utjecajem alkohola. Triglav osiguranje dat će svoj doprinos edukaciji vozača tako da se za vrijeme trajanja akcije, klijentima koji ugovore automobilsko osiguranje poklanja alko-tester za jednokratnu upotrebu te informativni letak koji opisuje djelovanje alkohola na brzinu reakcije i moć prosuđivanja“ – rekao je Marin Matijaca predsjednik Uprave Triglav osiguranja.

Istraživanje koje je proveo Medicinsko-psihološki institut u Essenu pokazuje da je vozaču s 0.5 promila alkohola u krvi udvostručen rizik od nesreće, onome s 0.6 utrostručen, a onome s 1 ili više promila više nego usedmerostručen. Utjecaj alkohola također može biti pojačan umorom, stresom, bolešću ili uzimanjem lijekova.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježit će brojnim aktivnostima, kao što su edukacije/radionice za liječnike obiteljske medicine koji u svojoj skrbi imaju ovisnike, predavanja i radionice za roditelje i nastavnička vijeća u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba, radionice za učenike i sudjelovanje na tribinama za građane u suradnji s udrugama. Također, Služba i tijekom ovog mjeseca poziva sve zainteresirane građane da se uključe u Školu nepušenja i Večernju školu za roditelje, a više informacija o navedenim projektima dostupno je na našim internetskim stranicama.