Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo. - Europski tjedan mobilnosti, 16. do 22. rujna 2016.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu. Vodeća tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je „Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo.“ (Smart mobility. Strong economy) s naglaskom na promicanja održive urbane mobilnosti u kojoj građani umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje i vožnju bicikla te tako očuvati okoliš i unaprijediti zdravlje ili pak koristiti javni prijevoz. 

Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može „očistiti zrak“ te podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom ili prometne gužve predstavljaju veliki problem. Čak i malim promjenama, nas kao pojedinaca, kao što su odlazak na posao biciklom, javnim prijevozom ili hodanjem, odabiremo zdraviji način života. Tjelesna aktivnost je ključan čimbenik za ljudsko zdravlje. Dnevnu razinu tjelesne aktivnosti povećava svaka aktivnost koja uključuje hodanje ili neki drugi aktivan način kretanja. Svakodnevno hodanje i/ili vožnja bicikla jednostavan su i brz način ostvarenja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno. Europska unija financira projekt SWITCH čiji cilj je kratka putovanja automobilom zamijeniti aktivnim načinima kretanja. Istraživanjima u sklopu navedenog projekta ustanovljeno je da tjelesna aktivnosti produljuje životni vijek žena za 1,5 godinu a, a muškaraca za 1,4 godine.

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, od 2002. godine održava uvijek od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, ICLEI - Local Governments for Sustainability i Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  • podizanje svijesti građana o štetnosti postojećeg načina kretanja na okoliš i kvalitetu života u gradovima,

  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,

  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,

  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,

  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,

  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Povećanjem razine korištenja pametnih i održivih načina prijevoza moguće je ostvariti znatne uštede u javnim proračunima (npr. zdravstva, zaštiti okoliša i energetici).

Konferencija za tisak na kojoj će biti predstavljen program događanja tijekom Europskog tjedna mobilnosti u Zagrebu održati će se 16. rujna 2016. (petak) u 11,00 sati u Gradskoj upravi Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1.

Javnozdravstvene aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

 

Staza zdravlja – Služba za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, utorak, 20. rujna 2016. od 10.00 do 13.00 sati u parku Bundek

Zdravstveno savjetovanje o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju u svakodnevici, načinima motivacije za provođenje redovite tjelesne aktivnosti, potrebi i ispravnim načinima zaštite od sunca prilikom tjelesne aktivnosti na otvorenom, vježbanju na radnom mjestu.

Specifična savjetovanja o primjerenom unosu soli i tekućine te prilagodbi tjelesne aktivnosti individualnom zdravstvenom stanju i primjerenoj prehrani.

Besplatno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi te liječnički savjeti o načinima unaprjeđenja zdravlja.

Šetnja „Stazom zdravlja“, prikaz vježbi istezanja i vježbi umjerenog intenziteta prikladnih za svakodnevno izvođenje te pokazne vježbe vezane za tjelesnu aktivnost na radnom mjestu. Podjela edukacijskih materijala (brošure i letci).

 

Što onečišćuje zrak? – Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ 

U okviru Europskog tjedna mobilnosti Laboratorij za aerobiologiju sudjelovat će s aktivnostima usmjerenim ka upoznavanju naših najmlađih članova društva o značaju onečišćenja zraka, utjecaju na kvalitetu života i podizanju svijesti o ozbiljnosti istog. Prilagođenim predavanjem educirat će se djeca vrtićkog i školskog uzrasta na temu „Što onečišćuje zrak?“. U utorak, 20. rujna planiran je posjet dječjem vrtiću Jabuka, a u srijedu 21. rujna osnovnoj školi Retkovec. 

Naši najmlađi članovi društva upoznat će se sa značajem zračnog omotača i njegovog onečišćenja ispušnim plinovima s naglaskom na utjecaj prometa; pojmom buke; izvorima buke i utjecaju na zdravlje ljudi i okoliša te utjecaju na životinje; važnosti biljka kao plućima gradova; utjecaju biljaka na kvalitetu zraka u gradovima; značaju alergene biljke ambrozije; njenom prepoznavanju i utjecaju na kvalitetu života alergičara te mogućnosti utjecaja njih samih na onečišćenje zraka. Uz mali kviz znanja i prigodnu zakusku djeci će biti podijeljen edukativni materijal (brošure, peludni kalendar i herbarizirani primjerci biljke ambrozije).

Detaljan program događanja - Europski tjedan mobilnosti 16. - 22. rujna 2016. u Gradu Zagrebu (pdf)

Članak pripremile: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života Službe za javno zdravstvo i dr. sc. Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.