Stručni skup „Nesreće djece i mladih - izazov 21. stoljeća“, 14. studenoga 2017.

Pozivamo vas na stručni skup organizaciji Odjela za promicanje zdravlja (Službe za javno zdravstvo) koji će se s temom „Nesreće djece i mladih – izazov 21. stoljeća“ održati u utorak, 14. studenog 2017. godine s početkom u 13.00 sati u Velikoj dvorani Zavoda.

Analizom zdravstvenih pokazatelja u Gradu Zagrebu u 2016. godini ozljede smo definirali kao jedan od prioriteta kojem je potrebno posvetiti više pažnje, odnosno edukacije posvećene stručnoj, općoj i specifičnoj populacije te više javnozdravstvenih intervencija. U posljednjem desetogodišnjem razdoblju ozljede (ukupne) nalaze se na trećem ili četvrtom mjestu vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj. U Gradu Zagrebu, ozljede predstavljaju četvrti vodeći uzrok smrti u 2015. godini. Prema načinu nastanka ozljedama se smatraju nenamjerne ozljede (nesreće), ozljede nastale u prometu, ozljede uslijed trovanja, padova, opeklina, utapanja te namjerne (nasilne) ozlijede uslijed nasilja, samoozljeđivanja, ratova i terorizma. 

Osim visoke smrtnosti koju uzrokuju, ozljede mogu uzrokovati i različite stupnjeve invaliditeta, kronične boli i smetnje u funkcioniranju te znatno utjecati  na kvalitetu života kroz različite aspekte.

S obzirom na to da su ozljede vodeći uzrok smrti djece i mladih osoba, ovaj stručni skup posvetili smo ozljedama djece i mladih. Ono što je upravo kod ozljeda najvažnije, a možda nedovoljno naglašeno je-mogućnost prevencije. Kroz stručni skup, upravo zbog toga, predstavit ćemo i mogućnosti prevencije i jedan od primjera dobre prakse- projekt prevencije ozljeda kod najmlađih.

Program 

13.00-13.45

„Nesreće djece i mladih-izazov 21.stoljeća“, prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr. med., Škola narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“

13.45-14.15

Predstavljanje projekta „S osmijehom korak po korak u siguran dan“, Snježana Štefok, prof., Zavod za unapređivanje zaštite na radu

14.15-14.30

Rasprava

Stručni skup bodovan je prema pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestra i Hrvatske komore edukatora rehabilitatora.

Pripremila: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo