Uspješno održana javnozdravstvena akcija „Kada piješ, ne vozi“

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradom Zagrebom, Policijskom upravom Zagrebačkom i Triglav osiguranjem održao je javnozdravstvenu akciju „Kada piješ, ne vozi“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o visokom riziku vožnje pod utjecajem alkohola te educiranja građana o sigurnosti i odgovornosti u prometu.

Tijekom akcije stručnjaci su građane nastojali „otrijezniti“ po pitanju svih zabluda koje ih mogu potaknuti da sudjeluju u prometu pod utjecajem alkohola i na taj način ugroze vlastiti, ali i tuđe živote.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle je godine u Hrvatskoj zbog vožnje pod utjecajem alkohola poginulo 68 osoba, 596 je teško ozlijeđeno, dok je 1.906 osoba lakše ozlijeđeno. Alkohol je i dalje jedan od glavnih „krivaca“ za prometne nesreće, a  vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su na području Policijske uprave Zagrebačke u 916 prometnih nesreća ili u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. Osoba koja nije pod utjecajem alkohola percipira 7 do 8 podražaja iz okoline, što omogućava sigurnu vožnju. S druge strane, po utjecajem alkohola osoba može percipirati samo jedan podražaj u centralnom vidnom polju, što dovodi do pogrešne procjene brzine, udaljenosti ili širine prometnice. Uz to je narušena i oštrina vida te prilagodba oka na svjetlost i tamu.

Ova akcija organizirana je u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, jer ovisnost o alkoholu također ozbiljno narušava zdravlje i može ugroziti život, stoga „Kada piješ, ne vozi!“ mora biti pravilo, a ne samo upozorenje!