Obilježimo svjetski dan prevencije zlostavljanja djece – 19. studenog 2015.

Nasilje nad djecom je globalna pojava i 19. studeni svake godine obilježava se kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. 

Svjetski dan nastao je 2000. godine na inicijativu Međunarodne organizacije WWSF (Women’s World Summit Foundation), koju podupiru Ujedinjeni narodi, s ciljem upozorenja na razmjere i brojne oblike zlostavljanja te stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. 

Čak 40 milijuna djece u svijetu pati zbog zlostavljanja i zanemarivanja, upozoravaju svjetske studije o nasilju nad djecom. Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne teške posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. U Hrvatskoj se svake godine policiji prijavljuje na tisuće takvih slučajeva, ali mnogi oblici zlostavljanja ostaju neprepoznati, jer se djeca ne usude zatražiti pomoć ili zato što odrasli ignoriraju opasnosti kojima su izložena.

Statistika nam kazuje da jedna od četiri djevojčice i jedan od šest dječaka prije svoje osamnaeste godine iskuse neki oblik seksualnog zlostavljanja. Također, više od 80% zlostavljača djece su osobe koje djeca poznaju i vjeruju im. Radi skretanja pozornosti na ovaj teški problem, partneri Svjetskoga dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, promicanje poštovanja prava djeteta, te stvaranje prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom. 

Važno je da se prisjetimo kako zlostavljanje i zanemarivanje djece nije problem samo obitelji ili pojedinca, već je problem šire lokalne zajednice i društva u cjelini.

Služba za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje