Održana Druga međunarodna konferencija Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Svjetski i domaći stručnjaci na virtualnom 3. međunarodnom Kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane

Druga međunarodna konferencija Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Zagreb, 12. studenoga 2020. – U sklopu 3. međunarodnog kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Hrana, zdravlje i klimatske promjene“, održana je i Druga međunarodna konferencija Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Na konferenciji su istaknute teme iz područja djelovanja Centra te predstavljene dosadašnje aktivnosti, kao i iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog podrijetla hrane, ekološke proizvodnje hrane te novih analitičkih dostignuća u opisanome području. 

Moderatorice Konferencije bile su dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i doc. dr. sc. Nataša Mikulec, voditeljica Laboratorija pri Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno je na Konferenciji sudjelovalo devet domaćih i međunarodnih predavača, a obrađene su sljedeće teme:

  • Stabilni izotopi kao vodič za izvornost i porijeklo

  • Unapređenje ocjenjivanja ciljanih i nepoznatih kontaminanata u hrani novom LC-HRMS platformom

  • Što je napravljeno do sada u projektu “Centar za sigurnost i kvalitetu hrane KK.01.1.1.02.0004”

  • Prezentacija projekta “Potencijal mikroenkapsulacije u proizvodnji sira (KK.01.1.1.04.0058)”

  • Validacija Multi-Locus HRM metode za identifikaciju vrsta u rodu Mytilus Genus sa svrhom dokazivanja sljedivosti hrane

  • Novi vafl proizvodi s okusom čokolade i vanilije – senzorni testovi potrošača

  • Organska hrana u odnosu na funkcionalnu hranu

  • Promjene evoo fenolnog profila tijekom jednomjesečne simulirane potrošnje

  • Potencijalna primjena autohtonih kvasaca u pekarskoj industriji

Organizacija Međunarodne konferencije sufinancirana je u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a održavanje iste predstavlja aktivnost u sklopu elementa promidžbe i vidljivosti projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane KK.01.1.1.02.0004“