Panel rasprava "Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om"

hpv, zdravlje za sve

Predstavljanje aktivnosti i ciljeva programa "Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om"

Infekcije HPV-om predstavljaju najčešće virusne spolno prenosive infekcije, a prenose se, ne samo svim oblicima spolnog odnosa (vaginalni, analni, oralni) sa zaraženom osobom, nego i kontaktom „kože na kožu ili sluznice“ genitalne i perigenitalne regije. Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva nešto više od 300, a umire oko 100 žena.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om dobrovoljno je i preporučeno, dostupno od 2007. u gradu Zagrebu, a na Nacionalnoj razini od 2015. godine. Cijepljenje je besplatno za učenice i učenike 8. razreda osnovne škole tijekom cijele školske godine. Također, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, omogućeno je i besplatno te dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcija i za sve osobe do 25. godine.

S ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o bolesti i mogućnostima zaštite, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju Vas na predstavljanje aktivnosti i ciljeva programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“.

Predstavljanje aktivnosti i ciljeva programa

„Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“

održat će se u četvrtak, 24. listopada, s početkom u 11.30 sati

u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (Donje Svetice 38)

O programu, ciljevima i dosadašnjim rezultatima programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“, te važnosti cijepljenja protiv HPV infekcija, govorit će:

  • Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti i obrazovanja,
  • akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH,
  • dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i
  • dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Moderator/uvodna riječ: Mirela Šentija Knežević,prof. log., univ. spec. admin. urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

Po završetku konferencije za medije, održat će se panel rasprava pod nazivom „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ u kojoj će sudjelovati hrvatski stručnjaci s područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine te infektologije. 

Veselimo se Vašem dolasku!