Peto izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ u Maksimiru okupilo više od 650 trkača svih uzrasta

Zagreb, 6. travnja 2019. – U jednoj od omiljenih zelenih oaza Zagrepčanki i Zagrepčana, gradskom parku Maksimir, jutros je održano peto izdanje utrke Maksimirski Minus Zwei cener, među građanima poznatije pod nazivom Najljepša utrka grada Zagreba. Utrka, koja se održava povodom Svjetskog dana zdravlja i s ciljem promocije rekreativnog trčanja i uživanja u prirodi, okupila je veliki broj zaljubljenika u trčanje, zdrav način života i boravak u prirodi svih generacija. 

Svi zaljubljenici u zdrav život i trčanje imali su priliku sudjelovati u glavnoj utrci na osam kilometara, ali i u utrci građana na dva kilometra. Utrka je okupila velik broj obitelji koji su dan proveli u prirodi, što ne iznenađuje s obzirom na to da su organizatori ove godine pripremili čak sedam dječjih utrka u različitim kategorijama - za djecu vrtićke dobi, cicibane te limače i mlađe kadete. 

„Iznimno mi je drago primijetiti kako ovaj jedinstveni, rekreativno-edukativni događaj, iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi koji su prepoznali važnost fizičke aktivnosti za svoje zdravlje. Cilj nam je potaknuti sve generacije da posjećuju što više takvih događaja, ali i da redovito vode brigu o svom zdravlju. Svake godine nastojimo učiniti iskorak u organizaciji, a to sigurno ne bi bilo moguće bez naših partnera koji u velikoj mjeri doprinose atraktivnosti ovog događaja“ – rekao je Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

Novitet ovogodišnje utrke je prvenstveno proširenje i obogaćivanje dječjeg programa većim brojem utrka, upravo kako bi se usadila svijest o važnosti fizičke aktivnosti od najranije dobi. Sva su se djeca mogla prijaviti na licu mjesta bez plaćanja kotizacije. Također, u suradnji s profesionalnim trenerima iz AK Maksimir, AK Zagreb i GNK Dinamo osigurano im je i zagrijavanje prije same utrke. Osim toga, dječjoj utrci pridružila se i Dinamova službena maskota Plavko kako bi ih animirala i podržala prije same utrke.

Utrka se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja čija je ovogodišnja tema Zdravlje za sve - Univerzalna zdravstvena pokrivenost: svatko, svugdje. Stoga su se organizatori pobrinuli da natjecateljima osiguraju i dodatne aktivnosti povezane s brigom o vlastitom zdravlju. Tako su svi natjecatelji imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi, provjeriti svoj krvni tlak i vid te indeks tjelesne mase, savjetovati se sa stručnjacima o uravnoteženoj prehrani te pravilnoj tjelesnoj aktivnosti. 

„Dostupnost zdravstvene zaštite moguća je prvenstveno uz jačanje preventivnih aktivnosti među kojima se svakako ističe trčanje kao sjajan primjer jednostavne, učinkovite i iznimno korisne aktivnosti. Stoga su naši liječnici i patronažne sestre i ove godine kroz cijelo jutro bili na raspolaganju natjecateljima koji su jutros u Maksimiru odlučili napraviti nešto dobro za svoje zdravlje. S obzirom da se zdrave navike najbolje uče od malih nogu, ono što nas posebno veseli svakako je zamjetno povećanje broja djece.“ – rekla je prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Nakon utrke svi su natjecatelji mogli uživati u posjetu ZOO vrtu jer je svaki natjecatelj dobio bon za besplatan ulaz. Veleučilište Velika Gorica, osim savjetovanja i mjerenja kontrole vida, provela je i organiziranu mini eko akciju pod nazivom Zelena optika (zbrinjavanje starih naočala i leća).

Utrku organiziraju Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica, uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, dipl. politolog, Gradske četvrti Maksimir, Zagrebačkog holdinga, Parka prirode Maksimir, ZOO Zagreb, BioGnosta, Kraša, Studene i Hidre.

Osim utrke povodom Svjetskog dana zdravlja, Zavod je organizirao i javnozdravstvenu tribinu „Zdravlje za sve“ na kojoj je predstavljen „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba“ za 2018. godinu (5. travnja) te druge hvalevrijedne javnozdravstvene akcije poput „Igrajmo se zdravo“ (6. travnja) i „Hodanjem do zdravlja“ (8. travnja).