Početak cijepljenja protiv gripe

Cijepljenje protiv sezonske gripe započinje u srijedu, 2. studenog 2016. godine.

Cijepljenje se preporučuje:

• osobama starijim od 65 godina života

• osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću, bolesnici s težim neurološkim bolestima, trudnice i ostali)

• zaposlenima u zdravstvu i ostalim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika

Za navedene kategorije cjepivo je besplatno. Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice; osim kod prethodno necijepljene djece starosti do osam godina, koji trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku mjesec dana. U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove za sezonu 2016/2017 (A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, /A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), /B/Brisbane/60/2008).

Cijepljenje će se provoditi kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i u zavodima za javno zdravstvo. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16, Zagreb cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka, od 8.30 do 15.00 sati.