Počinje cijepljenje protiv sezonske gripe

Cijepljenje protiv sezonske gripe započinje u ponedjeljak, 2. studenog 2015. godine.

Cijepljenje se preporučuje:

  • osobama starijim od 65 godina života

  • osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću, bolesnici s težim neurološkim bolestima, trudnice i ostali)

  • zaposlenima u zdravstvu i ostalim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika

Za navedene kategorije cjepivo je besplatno. Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice; osim kod prethodno necijepljene djece starosti do osam godina, koji trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku mjesec dana. U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove za sezonu 2015./2016. (A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, /A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2), /B/Phuket/3073/2013).

Cijepljenje će se provoditi kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i u zavodima za javno zdravstvo. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16, Zagreb  cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka od 8:30 do 15:00 sati.