Predstavljen projekt Budi mRAK

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no na žalost još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite.

Grad Zagreb već 12 godina provodi preventivne programe za sprječavanje bolesti koje može uzrokovati HPV infekcija, zbog čega smo se i uključili u Budi mRAK projekt.

Podršku projektu koji je predstavljen 29. svibnja ove godine dalo je Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo te brojne poznate osobe iz javnog i kulturnog života. Više o projektu saznajte ovdje.

Cijepljenje protiv infekcija uzrokovanih HPV-om provodi se među učenicima osmih razreda osnovne škole, izvanredno za učenike srednjih škola do 1. srpnja 2019. u nadležnim ambulantama Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar". Za sve dodatne informacije možete se obratiti liječniku školske medicine nadležnom za Vašu školu.

Raspored rada školskih ambulanti pogledajte ovdje.