Pregledi za upis u prvi razred osnovne škole

S dolaskom proljeća u školske ambulante stiže novo osvježenje. Jedna cijela generacija djece i njihovih roditelja se spremaju za novi korak u svojem život. Polazak u školu. Često za djecu lakši, a za roditelje teži korak.

Prije samog upisa potrebno je napraviti procjenu psihofizičke zrelosti za školu. Za to je zaduženo stručno povjerenstvo koje čine stručni suradnici Osnovne škole u koju dijete pripada isključivo prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta te nadležni školski liječnik. Školski liječnik je taj koji ima nadležnost nad pojedinom Osnovnom školom, pratit će rast i razvoj Vašeg djeteta te provoditi brojne preventivne mjere kroz cijeli školski period. Preventivnim mjerama poput sistematskih pregleda, skrininga, savjetovanja, cijepljenja te zdravstvenog odgoja nastojimo na vrijeme uočiti odstupanja u psihofizičkom statusu djeteta u odnosu na ostale vršnjake te spriječiti nastanak tjelesnih ili psihičkih oštećenja.

Naše druženje započinje s pregledom za upis u 1. razred kada otvaramo preventivni karton u koji će se dalje upisivati svi preventivni postupci koji će se provoditi tijekom osnovne i srednje škole nad Vašim djetetom.

Dogovor termina pregleda

Potrebno je doći osobno u ambulantu u vrijeme narudžbi sa zdravstvenom iskaznicom djeteta kako bi dobili upute, uputnice i dogovorili termin pregleda. Nije potrebno prethodno zvati telefonom niti dovoditi dijete na naručivanje.

Prije samog pregleda potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju (pedijatrijski zdravstveni karton, stomatološki status, cjepnu iskaznicu, medicinsku i drugu medicinsku dokumentaciju ako dijete boluje od kronične bolesti) te u laboratoriju napraviti pretrage krvi i urina. Uputnicu za te pretrage ćete dobiti u našoj ambulanti kao i obrazac koji trebate ispuniti Vi i djetetov pedijatar.

Pregled

Pregled u školskoj ambulanti nastojimo napraviti prvenstveno ugodnim susretom, u kojem ćemo dijete staviti i u situaciju kratke odvojenosti od roditelja, u situaciju gdje mora pokazati samostalne komunikacijske i socijalizacijske vještine te riješiti određene standardizirane testove. Pregledom se nastoji dobiti uvid u tjelesnu, intelektualnu i socio–emocionalnu razvijenost djeteta. Pod tjelesnom i funkcionalnom razvijenošću smatra se dobro zdravstveno stanje djeteta, prosječna visina i težina, dobro funkcioniranje osjetnog aparata (vid i sluh), krupna motorika (spretnost u kretanju, skakanju, penjanju), fina motorika (spretnost prstiju i šake). U sam pregled spada još određivanje statusa srca, pluća, mišića i kostiju te pregled spolovila. Osim klasičnog pregleda radimo procjenu grafomotorike, intelektualnih i govornih sposobnosti, percepcije, emocionalnog i socijalnog razvoja te interpretiramo nalaze krvi i urina.
Ukoliko je prilikom pregleda utvrđeno da je Vaše dijete zdravo i spremno za školu bit ćete s tim upoznati. Na kraju slijedi i cijepljenje protiv ospica-zaušnjaka-rubeole.
Ako pak utvrdimo određenu vrstu poteškoće i zaključimo da je potrebna neka dodatna obrada postupit ćete po uputi liječnika.
Osim našeg pregleda potrebno je napraviti i testiranje u školi kako bi stručno povjerenstvo donijelo završnu odluku.

Upis ili odgoda

Da biste upisali dijete u prvi razred morate obaviti zdravstveni pregled djeteta u Školskoj ambulanti, pedagoško-defektološki test u školi te doći na upise jedan od tri dana u lipnju.

U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2015. godine imaju navršenih 6 godina života. No, i djeca koja do 31. ožujka nisu navršila šest godina, mogu se na zahtjev roditelja uputiti na obvezan pregled psihofizičkog stanja. Ocijeni li stručno povjerenstvo na temelju pregleda da je dijete spremno za školu, izdaje se rješenje o prijevremenom upisu u prvi razred. Upravo je kod te djece koja u obaveznom roku do 1. travnja tekuće godine neće još navršiti šest godina, nego tek koji mjesec kasnije, u svibnju ili primjerice, u kolovozu, najčešće dvojba trebaju li krenuti u školu ili ipak pričekati iduću godinu.
No, isto tako neovisno o želji roditelja da im dijete svakako krene u školu sa šest godina, komisija može utvrditi da dijete zbog svog psihofizičkog stanja nije spremno za školu i odgoditi mu upis za godinu dana. U tom slučaju rješenje o odgodi treba donijeti u vrtić da bi dijete moglo ostati u vrtiću još tu godinu. Jednako tako može se donijeti i odluka o primjerenom obliku školovanja.

Poruka roditeljima

Pregledi i testiranja koje Vaša djeca moraju proći iziskuju vrijeme i nose dodatno uzbuđenje. Svi mi imamo neka očekivanja od sebe i od svoje djece. Pretjerana uzbuđenost i prevelika očekivanja znaju u ovaj period unijeti nemir i nervozu. Ono što je djeci u tim trenucima potrebno su strpljivost, mirnoća, razumijevanje i sigurnost koju im ipak Vi najviše možete pružiti.

 

Termini naručivanja za preglede

 
Tekst pripremila: Ljiljana Josipović, dr.med., specijalist školske medicine