Program preventivne mobilne mamografije u gradu Zagrebu

Mamografija je nezamjenjiva, slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija te otkriva rak u razdoblju od jedne do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96% slučajeva, a kod proširene bolesti u 21% slučajeva.

Nastavni za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, u okviru Projekta „Zagreb – zdravi grad“, nastavlja pružati besplatne mamografske preglede žena s prebivalištem u Gradu Zagrebu. 

Program je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.

Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Mamografski pregled potrebno je prethodno telefonski dogovoriti radnim danom u vremenu od 09,00 do 14,00 sati na broj telefona 385 1 46 96 309.

Pregledi će se obavljati prema zakazanim terminima radnim danima (pet dana u tjednu) u vremenu od 09,00 do 14,00 sati. Mamografsko snimanje izvodi inženjer medicinske radiologije. Snimke se šalju na očitavanje liječnicima specijalistima radiologije pri čemu se radi po principu dvostrukog neovisnog očitavanja, što znači da svaku snimku očitavaju neovisno dva liječnika. Snimke i nalazi s preporukama za daljnji postupak dostavljaju se poštom na kućnu adresu žena. Istovremeno se preslika nalaza i upitnik unose u računalni program te arhivira.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke obuhvaća žene u dobi od 50. do 69. godine pa je izuzetno važno mamografiju učiniti dostupnom ženama mlađima od 50 godina te starijima od 69 godina, što je sukladno smjernicama za rano otkrivanje raka dojke Ministarstva zdravlja RH sukladno kojima prvu (bazičnu) mamografiju žena treba učiniti između 38. i 40. godine života, od 40. do 49. godine svake dvije godine, od 50. do 69. godine jednom godišnje, te nakon 70. godine svake druge godine.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na telefon 385 1 46 96 309, poslati dokument na broj telefaksa 385 1 64 14 005 ili elektroničkom poštom na adresu melita.jelavic@stampar.hr.

 

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zagrebu