Program probira na spolno-prenosive bakterije Mycoplasma genitalium i Chlamydia trachomatis u studentskoj populaciji Grada Zagreba

Program probira na spolno-prenosive bakterije Mycoplasma genitaliumChlamydia trachomatis u studentskoj populaciji Grada Zagreba

Trajanje programa: 2017. - 2019.

Nositelj programa: Referentni centar MZRH za dijagnostiku spolno-prenosivih infekcija Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Voditeljica programa: prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med.

Strateško značenje

Spolno-prenosive infekcije mogu ostaviti teške posljedice na reproduktivno zdravlje, kako žena, tako i muškaraca. Klamidijalna infekcija je najčešća bakterijska spolno-prenosiva infekcija u Hrvatskoj, bakterija Chlamydia trachomatis uzročnik je uretritisa u muškaraca i cervicitisa u žena, a ako se infekcija pravodobno ne dijagnosticira i ne liječi može doći do širenja bakterija iz vrata maternice i uretre i nastanka adneksitisa, salpingitisa, i upalne zdjelične bolesti u žena, te epididimitisa i prostatitisa u muškaraca.

Mycoplasma genitalium je bakterija čija detekcija ima isto značenje kao detekcija C. trachomatis, te je obvezno liječenje pacijenata, budući da ova mikoplazma nije dio normalne mikroflore ljudskog organizma, kao što mogu biti Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum.

Glavni cilj

Cilj ovog istraživanja je utvrditi kolika je učestalost detekcije spolno-prenosivih bakterija Mycoplasma genitalium i Chlamydia trachomatis u studentskoj populaciji Grada Zagreba upotrebom molekularnih metoda i analiziranjem neagresivno prikupljenog uzorka prvog mlaza mokraće.

Očekivani cilj i krajnji doprinos

Obzirom da su ove infekcije posebno česte u mladih, preporuča se probir u osoba mlađih od 25 godina, u cilju pravodobnog otkrića i liječenja infekcije te sprečavanja trajnih posljedica po reproduktivno zdravlje pojedinca, ali i sprečavanja širenja infekcije u populaciji i posljedičnog utjecaja na reproduktivnu sposobnost cjelokupne populacije.

Za razliku od Hrvatske, u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zapadnoeuropskim zemljama postoje nacionalni programi probira za osobe mlađe od 25 godina, stoga je ovaj program probira značajan ne samo za Grad Zagreb već se očekuje da će dati važne podatke na temelju kojih bi se mogle izraditi smjernice probira za Hrvatsku.

 

Suradnici na programu probira:

Suradnici iz Službe za kliničku mikrobiologiju

izv. prof. Sunčanica Ljubin Sternak, prim. dr. med.

prim. mr. sc. Tatjana Marijan, dr. med.

dr. sc. Ivana Lukšić, dr. med.

Maja Mijač, dr. med.

Suzana Česić, ing. lab. diag.

Matea Kvaternik Celjak, ing. lab. diag.

Stipo Lovrić, ing. lab diag.

Suradnici iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu:

Tatjana Petričević Vidović, dr. med., - voditeljica Službe

prim. Marija Posavec, dr. med.

dr. sc. Nina Petričević, dr. med.

 

Skupovi/publikacije

 

Brošure/letci/plakati