Radionica – „Kako provjeriti fitnes i propisati tjelesnu aktivnost kao lijek“

Na XXV. Kongresu obiteljske medicine (20. travnja 2018.) održana je radionica – „Kako provjeriti fitnes i propisati tjelesnu aktivnost kao lijek“.

Radionica je održana u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Fitnes učilišta, te je namijenjena svim zdravstvenim djelatnicima, a prvenstveno liječnicima obiteljske medicine, s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti kao jedne od mjera primarne prevencije brojnih kroničnih nezaraznih bolesti. Poziv za održavanje radionice stigao je od strane Organizacijskog odbora Kongresa s obzirom da naš Zavod već provodi Programe „dobre prakse“ suradnje liječnika i kineziologa, a u suradnji s Fitnes učilištem provodi i Erasmus+ Fitness Indeks projekt.

Sudionici radionice educirani su o najnovijim smjernicama za propisivanje zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti koje se temelje na određivanju komponenti Fitness Indexa kao najvišeg standarda u procjeni zdravstvene i tjelesne kondicije.

Na radionici je provedena i edukacija o propisivanju tjelesne aktivnosti od strane obiteljskih liječnika putem „Zelenog recepta“ (sukladno inicijativi Exercise is Medicine), a određivanje komponenti Fitness Indexa je bilo i praktično demonstrirano.

Pripremio: mr.sc. Hrvoje Radašević, prof., Centar za preventivnu medicinu Službe za javno zdravstvo