Spolno prenosive infekcije i mladi - jesu li infekcije česte i zašto su mladi najosjetljiviji?

Unos e-mail adrese je obavezan.

Više informacija o HPV virusu saznajte OVDJE.

Pitanja: 

Jesu li spolno prenosive infekcije česte? Zašto se traženje liječničke pomoći često odgađa? Zašto se mladi smatraju najosjetljivijom populacijskom skupinom? Koji su najčešći uzročnici spolno prenosivih infekcija?

Odgovor: 

Jesu li spolno prenosive infekcije česte?

Da, infekcije koje se prenose spolnim putem se često pojavljuju, najviše u mladih ljudi odnosno adolescenata. One su jedan od vodećih uzroka akutnih bolesti, kroničnog oštećenja zdravlja i smrtnosti, s mogućim teškim medicinskim i psihološkim posljedicama za milijune žena, muškaraca i dojenčadi. Uzročnici se lako prenose sa zaražene osobe ili samim spolnim odnosom ili samo maženjem odnosno razmjenom dodira. Oskudni simptomi ili njihov posvemašnji izostanak olakšavaju širenje u populaciji. Kako zaražena osoba ne mora imati nikakve jasne znakove infekcije, često ni ne zna da je zaražena te pri spolnim odnosima ne koristi zaštitu (kondom).  

Zašto se traženje liječničke pomoći često odgađa?

Većina se spolno prenosivih infekcija prenosi isključivo spolnim odnosom i na neki način su i danas povezane s osjećajima krivnje i/ili srama. Kako se simptomi ne pojavljuju odmah i kako mogu biti relativno oskudni i nespecifični (samo osjećaj nelagode, crvenilo oko spolovila, svrbež ili iscjedak), ponekad zaraženi, osobito mladi, oklijevaju i misle da će „sve proći samo od sebe“. Pritom se infekcija može nesmetano širiti i ne samo da se nastavlja prenošenje uzročnika, nego neke infekcije mogu imati dugotrajne teške posljedice, kao na primjer poteškoće zanošenja.

Zašto se mladi smatraju najosjetljivijom populacijskom skupinom?

Mladi su u razdoblju odrastanja upravo skloni različitim rizicima, ali istodobno ne prepoznaju težinu mogućih posljedica. Mladi češće imaju više seksualnih partnera, imaju više rizičnih partnera, skloniji su neplaniranim i slučajnim seksualnim odnosima i neredovitoj uporabi kondoma. Općenito se adolescenti i mlade odrasle osobe (do 25 godina) smatraju najrizičnijom skupinom za zaražavanje spolno prenosivim bolestima. U mladih i neki biološki i društveni čimbenici pogoduju većoj osjetljivosti ženskog spola. Mlade djevojke sklonije su spolno prenosivim bolestima i zbog nezrelosti spolnih organa i manje obrambene sposobnosti sluznice.  Iako su osnovne informacije dio redovitih nastavnih programa, edukacija ne uključuje jasno prepoznavanje rizika i društvenih i socijalnih vještina koji bi mladima omogućili dovoljno odgovorno seksualno ponašanje.

Koji su najčešći uzročnici spolno prenosivih infekcija?

Uzročnici spolno prenosivih infekcija mogu biti virusi, bakterije, gljive, ili paraziti. Od virusa su najznačajniji uzročnici humani papiloma virus, virus genitalnog herpesa te virus hepatitisa B, a rijedak iako najopasniji virus HIV.  Bakterijske infekcije koje su najznačajnije uzrokuje klamidija trahomatis, klamidija hominis, ureplazma, gonokok i rijetko treponema palidum. Od gljiva je najčešći uzročnik kandida, od praživotinja trihomonas, a nisu neuobičajene ni infekcije stidnim ušima.