Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12. listopada 2015.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je ovo desetljeće „Desetljećem kostiju i zglobova“ u sklopu kojeg se obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa. Cilj obilježavanja ovogodišnjeg dana je nizom različitih aktivnosti omogućiti informiranje javnosti i donositelja odluka o učinkovitosti i višestrukoj koristi biološke terapije za oboljele od upalnih reumatskih bolesti. U Hrvatskoj je gotovo 85.000 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti. Uz pomoć biološke terapije u život se vratilo 1.400 osoba dok je ova učinkovita terapija još uvijek nedostižna za još nešto manje od 6.000 kandidata.  

Ciljevi Hrvatskog nacionalnog odbora „Desetljeće kostiju i zglobova 2010. - 2020“:

  • povećati svijest o rastućem „teretu“ mišićno-koštanih bolesti za društvo

  • ohrabriti bolesnike da sudjeluju u svom osobnom zdravlju

  • promovirati ekonomsku prihvatljivost i opravdanost prevencije i liječenja

  • povećati razumijevanje o mišićno-koštanim bolestima kroz istraživanja za poboljšanje sprječavanja i liječenja

Artritis

Artritis je upalna bolest koja najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala te vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis nažalost još nema niti pravog lijeka. Iako su biološki lijekovi koji čuvaju površine zglobova i pomažu vraćanju radne sposobnosti registrirani i kod nas, nedostupni su bolesnicima zbog visoke cijene i relativno niskih proračuna klinika i zavoda. Većina liječnika smatra da bi ti lijekovi mogli postati dostupniji kad bi bili uvršteni na listu posebno skupih lijekova, pa traže od zdravstvene administracije da oboljelima omoguće terapiju i dostojanstven život. 

"Okidač" reumatskog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su:

  • nenormalni autoimuni odgovor;

  • genetska predispozicija;

  • virusna ili bakterijska infekcija;

  • loša prehrana. 

Važnu ulogu u liječenju oboljelih ima rehabilitacijski tim, ali i zdrav način života koji potiče organizam da se sam bori protiv ove opake bolesti. Potrebno je pripaziti na prehranu, jesti biljnu hranu bogatu željezom, kao što su brokula, kelj, prokulica, cvjetača, grašak te meso i riba. Također, tjelesna aktivnost je izuzetno važna za osobe oboljele od reumatskih i mišićno-koštanih bolesti.

Članak pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo