Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada 2016.

mentalno zdravlje

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Obilježava se svake godine 10. listopada s ciljem je podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta, kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju. 

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mentalno zdravlje predstavlja dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti. Osim sprječavanja bolesti, ono podrazumijeva očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja te dostizanje punog osobnog potencijala. Duševni (mentalni) poremećaji, zbog relativno visoke prevalencije, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života oboljelog i njegove okoline te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja tiče se psihološke „prve pomoći“. Unatoč svom imenu, psihološka prva pomoć obuhvaća i psihološku i socijalnu pomoć. Ulaganje u psihološku prvu pomoć je dio dugoročnog nastojanja da se osigura osnovna podrška bilo kome tko je u svojevrsnoj nevolji te da oni kojima je potrebno više od psihološke prve pomoći dobiju dodatnu podršku od zdravstvenog i socijalnog sustava te sustava mentalnog zdravlja.

Više informacija možete pronaći na http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2016/en/

Članak pripremila: Lea Maričić, mag. psih., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti