Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja 2020.

parkinsonova bočest

Ostani pozitivan – budi „Corona-negativan“

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježavamo i ove godine 11. travnja, ali po prvi puta na virtualan način zbog trenutne situacije s obzirom na pandemiju koronavirusa. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od Parkinsonove bolesti boluje više od 15.000 osoba, a u svijetu više od sedam milijuna. Incidencija i prevalencija Parkinsonove bolesti u korelaciji su sa povećanjem starosti populacije i javlja se češće u populacije starijih od 60 godina. Muškarci češće obolijevaju, nego žene. Parkinsonova bolest je kronična neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava koju karakteriziraju poremećaji pokreta, pri kojem dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Ujedno je i druga najčešća neurodegenerativna bolest koja zahvaća 2-3% osoba starijih od 65 godina. Također, 11. travanj je dan kojim se obilježava rođendan engleskog liječnika Sir James Parkinsona, po kome je dobila ime Parkinsonova bolest i koju je opisao u svom djelu „An Essay on the Shaking Palsy“ 1817. godine. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka "Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu".

Simptomi Parkinsonove bolesti uključuju sporost u izvođenju pokreta, gubitak u ritmu i spontanoj motorici, povećanje tonusa mišića ili ukočenost i ritmično podrhtavanje određenih dijelova tijela. Kod bolesnika je karakterističan polupognuti stav cijelog tijela sa nogama savijenim u koljenima i rukama savijenim u laktovima. Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i rana intervencija je izuzetno važna kako bi se usporila progresija simptoma te olakšao svakodnevni život bolesnika. Bolest utječe na obitelj i čitavu zajednicu te značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe. Medicinska rehabilitacija podrazumijeva maksimalno osposobljavanje za samostalno izvođenje aktivnosti svakodnevnog života kroz adekvatnu edukaciju i programe u koje su uključeni i bolesnik i njegova obitelj, uz izradu individualnog plana i programa rehabilitacije za svakog pojedinog bolesnika. 

Prvo virtualno obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti – online kampanja #parkinsonimiudobakorone

Ove godine Udruga „Parkinson i mi“ obilježava deseti Svjetski dan Parkinsonove bolesti, ovaj puta u online izdanju. S obzirom na pandemiju koronavirusa obilježavanje će se održati putem Facebook stranice udruge te web stranice udruge (www.parkinsonimi.com). Uz hashtag #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi pojedinci i obitelji mogu objaviti svoja iskustva, očekivanja i praktične savjete, kako bi pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje te pošalju video ili fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonom u doba koronavirusa. Udruga je osnovana 2010. godine na inicijativu nekolicine bolesnika s Parkinsonovom bolešću u svrhu unapređenja života oboljelih kroz edukaciju, razne aktivnosti, savjetovanje obitelji, povezivanje pacijenta, obitelji i svih onih koji mogu pomoći da se ova bolest lakše podnese s obzirom da uznapredovala faza bolesti donosi znatan invaliditet. Logotip udruge je crveni tulipan sa zelenim listićima koji je prihvaćen kao simbol mnogih udruga bolesnika s Parkinsonovom bolešću u cijelom svijetu.

Mnoge su poznate osobe tijekom svog života oboljele od Parkinsonove bolesti: američki predsjednik Harry Truman, kineski Mao Tse Tung, kubanski Fidel Castro, bivši ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock, najpoznatiji svjetski boksač Muhammad Ali, američka glumica Katherine Hepburn, country pjevač Johnny Cash, španjolski slikar Salvador Dali, američki glumac Michael J. Fox koji je obolio već u svojoj tridesetoj godini života te pokojni Papa Ivan Pavao II.

Marija Škes, mag. educ. reh.,koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života Odjela za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo