Tečaj higijenskog minimuma - KOZMETIKA

thm - kozmetika

Ovdje se nalaze informacije o Tečaju higijenskog minimuma za osobe koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osoba koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice.

U djelatnosti pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti uključeni su:

  • frizerski saloni

  • saloni za pedikuru

  • kozmetički saloni

  • saloni za masažu tijela.

U djelatnosti unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice uključeno je:

  • tetoviranje (engl. tattoo)

  • piercing

  • iscrtavanje obrva (engl. microblading)

  • trajna i polutrajna šminka.

Odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/1847/20, 134/20) osobe zaposlene u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda te prethodno navedenim djelatnostima, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti.

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.

Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti te su izuzete od prethodno navedene obveze.

Za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za zanimanja za djelatnosti navedene u Pravilniku o načinu i stjecanju potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/18, 9/20), smatra se da imaju usvojena potrebna znanja za rad. Navedene osobe upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Troškove stjecanja potrebnog znanja odlukom utvrđuje Ministar, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a navedene troškove snosi poslodavac. (Odluku Ministra možete pogledati ovdje).

Osobe koje podliježu obvezi pohađanja Tečaja i koje isti pohađaju prvi puta, dužne su prisustvovati teorijskoj nastavi u trajanju od osam nastavnih sati. Teorijska nastava i/ili obnavljanje znanja provodi se isključivo temeljem odobrenih edukativnih materijala. Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred Ispitnom komisijom. Nakon uspješno položenog ispita, polaznik dobiva Potvrdu o završenom tečaju koja vrijedi pet godina. Nakon isteka petogodišnjeg trajanja Potvrde, polaznik  više ne mora pohađati teorijsku nastavu u trajanju od osam sati, već svoje znanje obnavlja koristeći odobrene edukativne materijale te prijavom ispita. Nakon uspješno završene provjere znanja pred Ispitnom komisijom, polazniku se izdaje nova Potvrda sa jednakim rokom trajanja.

Prijava za Tečaj podnosi se putem pravne odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen ili osobno. Prijavnicu za tečaj možete preuzeti ovdje.

U slučaju kada radnika na Tečaj upućuje poslodavac, poslodavac je dužan ispuniti i ovjeriti uputnicu te je poslati po radniku na predavanje. Uputnicu možete preuzeti ovdje.

Nakon prijave za “tečaj higijenskog minimuma” popunjavanjem prijavnice i slanjem uputnice od strane Naručitelja ili uplate tečaja na blagajni, najkasnije u roku od 3 dana ista se može povući/izmijeniti. Istekom navedenog roka od 3 dana od dana prijava, smatra se da je prijava pravovaljana i usluga će se izvršiti i naplatiti u cijelosti.

Edukativne materijale za polaznike tečaja o stjecanju potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti pogledajte OVDJE.

Provjera znanja (ispit)

Zahtjev za ponovnu provjeru znanja možete preuzeti OVDJE.

Prijava za Tečaj/upisi: od ponedjeljka do srijede od 9.00 do 14.00 sati na telefon 4696-182.

Provjera znanja (ispit): svaki radni utorak i četvrtak od 16.00 do 18.00 sati​ na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Za ispit je potrebno dogovoriti termin telefonski ili e-mailom.

ZBOG PANDEMIJE COVID-19 TEČAJEVI SE PROVODE U SKLADU S PREPORUKAMA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE.

Za sva pitanja molimo vas da nas kontaktirate na broj telefona 385 1 46 96 182 radnim danom od 9,00 do 14,00 sati ili e-poštom na adresu thm@stampar.hr