Unapređenje skrbi za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

IZVJEŠĆE S RADIONICE U TUHELJSKIM TOPLICAMA

 

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju održala je  24. i 25. listopada 2019. godine radionicu u sklopu programa „Unapređenje skrbi za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija“.

Dvodnevna radionica održana je u Tuheljskim toplicama, a sudjelovalo je 15 medicinskih sestara zaposlenih u domovima za starije osobe u nadležnosti  Grada Zagreba. Cilj radionice bio je edukacija medicinskih sestara o komunikaciji s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i upoznavanje s priručnikom „Komunikacija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija“. Nakon radionice  medicinske sestre postaju edukatori i educiraju formalne njegovatelje na svojim radilištima.

Osim voditelja Službe za javnozdravstvenu gerontologiju izv.prof.prim.dr.sc. Branka Kolarića, u edukaciji su sudjelovali i Dinko Štajduhar dr.med., Ana Puljak dr.med.,  dr. sc. Sanja Devčić, dr. sc. Ljubomir Glamuzina, Dalma Sajko dipl.med.techn. i Karmen Arnaut bacc.med.techn.

Sudionice su iskazale visoku motiviranost  za ovakvom vrstom edukacije posebno vezanu za unaprjeđenje vještina komunikacije s oboljelim osobama ali i članovima njihovih obitelji.

Na kraju radionice održana je evaluacija programa koja je nakon obrade dobivenih odgovora prikazala prosječnu ocjenu 4,89 od mogućih 5.