Javnozdravstvena akcija „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“

U sklopu programa „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine, na adresi prostora Mjesnog odbora Novi Jelkovec, Ul. Ljudevita Posavskog 25, u vremenu od 14.00 do 18.00 sati održat će se druga ovogodišnja Javnozdravstvena akcija.

Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine moći će obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi (GUK), analizu tjelesne mase, individualno savjetovanje o nastavku terapije i regulacije optimalnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, pravilnoj prehrani vezanoj uz navedena stanja, kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, provjeru oštrine vida te preventivni mamografski pregled.

Stručnjaci Zavoda (liječnici, medicinske sestre, profesor kineziologije, nutricionist i edukacijski rehabilitator) održat će edukativna predavanja uz savjetovanje s temama:

  • Zdravi stilovi života;
  • Upoznavanje s pravima iz zdravstvenog osiguranja;
  • Reproduktivno i spolno zdravlje djevojaka i žena.

Svaki sudionik po završetku javnozdravstvene akcije dobit će brošure i letke „Savjeti za zdravlje“ uz poklon paket s promotivnim materijalima.

Pripremila: Marija Škes, mag.educ.reh., Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo