Uspješno održan 32. polumaraton „Ivan Starek“

Povodom Svjetskog dana trčanja i Svjetskog dana šećerne bolesti velik broj zaljubljenika u trčanje, zdrav način života i boravak u prirodi u nedjelju je na Jarunu trčao je 32. polumaraton Ivan Starek.

Memorijal „Ivan Starek“ nastao je kao sjećanje na legendarnog skromnog trkača Ivana Stareka, počeo je kao polumaraton, a danas je to cjelodnevni događaj cestovne atletike, jedinstven u Hrvatskoj i sastoji se od nekoliko utrka i to na 5, 10 i 21 kilometar. Utrku je 1987. pokrenuo Atletski klub Veteran (bivši naziv za Atletski klub Maksimir), kao utrku sjećanja na Ivana Stareka, dugoprugaša koji se trčanjem počeo baviti tek u ranim tridesetim godinama, a preminuo je prerano i neočekivano u svojoj 65. godini. Utrka ima veliku tradiciju i jedna je od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj.

U sklopu polumaratona posjetitelji su imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i provjeriti krvni tlak i vid, a dijelili su se i edukativni materijali. Svi zainteresirani mogli su zatražiti liječničke savjete o uravnoteženoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Start 32. Stareka startnim je pucnjem označio izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, Goran Petrović.

Ovu jedinstvenu utrku organizirao je Atletski klub Maksimir u suradnji s u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.