Utemeljena Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC)

Na inicijativu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokrenut projekt iznimnog javnozdravstvenog i gospodarskog značaja

Zagreb, 30. ožujka 2016. – Danas je u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici svečano obilježeno utemeljenje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), udruženja koje je osnovano na inicijativu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Cilj Mreže je zaštiti zdravlje građana i unaprijediti gospodarstvo u regiji kroz standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane i poticanje testiranja, inspekcijskog nadzora te menadžmenta kvalitete hrane.

Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe nevladina je organizacija, po svojoj prirodi i ulozi jedinstvena u Europi, a okuplja regionalne zavode i institute za javno zdravstvo, fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u obrazovanju kadrova koji će sudjelovati u procesu proizvodnje i distribucije hrane, znanstvene institute poput Instituta Ruđer Bošković te privatne laboratorije. Sve će institucije, ovisno o području svog djelovanja, kontinuirano raditi na zaštiti potrošača, kontroli svih aspekata sigurnosti hrane, potpori standardizacije proizvodnje, transporta i prodaje, poticanju proizvođača na korištenje stručne pomoći te ujednačavanju standarda sigurnosti i kvalitete hrane.

Osnivači Mreže su vodeće institucije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, a Mreži će se do ljeta priključiti i vodeće institucije iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Albanije.

Svečanosti utemeljenja Mreže prisustvovali su specijalni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske prof. dr. sci. Mate Granić te gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić. O ciljevima i budućim aktivnostima Mreže govorili su ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić te direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, okolje in hrano u Sloveniji dr. med. spec. Zora Levačić.

„Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe projekt je na koji smo osobito ponosni, jer je inicijativa za osnivanje ovog udruženja došla upravo s našeg Zavoda – sa Štampara. Ovo je prva organizirana skupina javnozdravstvenih ustanova, fakulteta i laboratorija u Europi i cilj nam je osigurati standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane, inspekcijskog nadzora i menadžmenta kvalitete hrane u regiji. Građanima jugoistočne Europe želimo osigurati konzumaciju za zdravlje sigurne i kvalitetne hrane, a sigurni smo da će aktivnosti Mreže imati izrazito pozitivan utjecaj i na gospodarstvo“, istaknuo je dr. Šostar.

Uz zaštitu zdravlja građana i osiguravanje jedinstvenih standarda sigurnosti i kvalitete hrane u zemljama jugoistočne Europe, što je primarni motiv osnivanja Mreže, ova će inicijativa istovremeno pomoći i domicilnim proizvođačima hrane da budu konkurentniji, kako na domaćim, tako i na inozemnim tržištima.

Oznaka „Kontrolirana kvaliteta“ – prvi projekt Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe 

Oznaka „Kontrolirana kvaliteta“ Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe predstavljat će potvrdu sigurnog i kvalitetnog prehrambenog proizvoda te potrošačima pružati dodatnu sigurnosti po pitanju zdravstvene ispravnosti i kvalitete proizvoda. Riječ je o projektu kojeg je uspješno razvio i implementirao NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, a kojeg će Mreža implementirati i u drugim zemljama jugoistočne Europe. Oznaka „Kontrolirana kvaliteta“ dodjeljuje se na temelju sveobuhvatnih analiza kvalitete, zdravstvene ispravnosti, ali i tzv. indikatora nadstandarda (koje je proizvođač ili distributer proizvoda samoinicijativno definirao i implementirao u sam proizvod), pregled potpune dokumentacije te samog nadzora u proizvodnju. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih prehrambenih proizvoda te subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke. Realizacija ovog projekta potaknuta je aktualnim potrebama tržišta i praćenjem trendova na međunarodnoj stručnoj sceni, ali i nastojanjima da se potrošačima pruži dodatna sigurnost u konzumaciji prehrambenih proizvoda.