Kutak za roditelje
17.05.2021
Otvorena i zatvorena pitanja
Image
pitanja
OTVORENA I ZATVORENA PITANJA

U svrhu unaprjeđivanja komunikacije važno je razviti i/ili poboljšati vještinu postavljanja pitanja. Dobro postavljena pitanja omogućit će bolji uvid u potrebe, interese, stavove i  raspoloženja sugovornika i osigurat će kvalitetnije prikupljanje važnih informacija. Događa se da u komunikaciji dođe do zastoja nakon postavljanja određenog pitanja, odnosno da sugovornik samo kratko odgovori sa „da“ ili „ne“. To nam može predstavljati problem za nastavak komunikacije ili prikupljanje važnih informacija. U takvoj situaciji teško je nastaviti komunikaciju, a kao posljedica se javlja osjećaj nemoći. Roditelji i adolescenti to mogu doživjeti kao svojevrsnu agresiju, na koju onda odgovaraju novom agresijom. Tada počinju povišeni tonovi, a nerijetko i međusobno okrivljavanje. 

Kako bismo izbjegli takve situacije važno je komunikaciju početi na dobar, asertivan način i dobro formulirati pitanje. 

Razlikujemo dva osnovna tipa pitanja: zatvorena i otvorena. Osnovne razlike su:

ZATVORENA PITANJA

OTVORENA PITANJA

Ne potiču verbalnu komunikaciju

Ostavljaju prostora za opširnije odgovore

Nude samo jedan odgovor

Potiču verbalnu komunikaciju

Zatvorena pitanja rezultirat će kratkim odgovorom (najčešće jedna riječ) i brzom reakcijom. Ona obično počinju sa: „Jesi li…? Ima li…? Hoćeš li…? Je li..? Koliko…?“

Ponekad se u nekom razgovoru očekuje kratak odgovor. Dapače, poželjno je da se na postavljeno pitanje kratko (ali i brzo) odgovori. Tu ćemo se koristiti zatvorenim pitanjima.

Kada želimo opširnije odgovore, dvosmjernu komunikaciju i narativne odgovore, postavit ćemo otvorena pitanja, koja su najčešće široko formulirana. 

Kod otvorenih pitanja može se očekivati opširniji odgovor i adekvatno objašnjenje. Ona obično počinju sa: „Kako…? Što…? Ima li još nešto…? Koje su…?„

Na početku komunikacije je važno identificirati situaciju i tome prilagoditi pitanja. Tako npr. sugovornik može zatvorena pitanja protumačiti i kao slab interes za njegova raspoloženja ili  osjećaje. Adolescenti znaju reći da imaju osjećaj kako ih roditelji nešto pitaju „reda radi“ i očekuju uvijek kratke odgovore. 

Evo i nekoliko primjera kako zatvorena pitanja možemo preoblikovati u otvorena:

Zatvoreno: NIJE TI SE BAŠ SVIDJELA PRIČA?

Otvoreno: ŠTO TI SE/NIJE SVIDJELO U OVOJ PRIČI?

 

Zatvoreno: HOĆEŠ LI PRVO NAPISATI ZADAĆU?

Otvoreno: ŠTO MISLIŠ O TOME DA PRVO NAPIŠEŠ ZADAĆU?

 

Zatvoreno: JESI LI SRETNA ZBOG OCJENE?

Otvoreno: KAKO SE OSJEĆAŠ ZBOG OCJENE?

Ukoliko se u komunikaciji koriste otvorena pitanja, veća je vjerojatnost da će ona teći bez poteškoća i da će sugovornik biti spremniji na davanje opširnijih odgovora. U kombinaciji s drugim vještinama komunikacije, može se postići visoka razina razumijevanja i spremnosti za razgovor.  

 

mr. Andreja Radić, dipl. socijalna radnica

mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. defektologinja

mr. sc. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica

Najnoviji članci

VIDI SVE
očekivanja djeteta
Kutak za roditelje17.05.2021.
pitanja
Kutak za roditelje17.05.2021.