Preventivna medicina
17.04.2021
Savjetovališta „Promicanje zdravlja - prilagodba na nove životne navike“
Image
promicanje zdravlja
Sjetite se – prilagodba je uvjet opstanka. Preživjeli smo i druge teške situacije. Život podrazumijeva i teška razdoblja, ponekad i izrazito teška razdoblja, no ona ipak prođu. Naše psihičko i fizičko zdravlje podrazumijeva i mogućost promijene i prilagodbe. Dapače, fiziološki i evolucijski, opskrbljeni smo fino usklađenim mehanizmima da to i ostvarimo.

Budući da sada većina stanovništva, najveći dio vremena provodi u svom domu, a trenutno vas nismo u mogućnosti savjetovati „uživo“ - otvorili smo za vas telefonsko savjetovalište „Promicanje zdravlja -prilagodba na nove životne navike“. Kroz savjetovalište smo obuhvatili fizičke i psihičke komponente zdravlja. Osim telefonski, uvijek nas možete kontaktirati i putem elektronske pošte.

Savjetovanje iz promicanja zdravlja na kognitivno-bihevioralnim principima

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva s edukacijom iz kognitivno-bihevioralnih terapija

Utorkom i četvrtkom od 10.00 do 13.00 sati.

Telefon: 01/4696 175

e-mail: ana.puljak@stampar.hr

Savjetovanje je usmjereno na prilagodbe postojećih te usvajanje novih socijalnih (životnih) vještina u novim uvjetima s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja.

Savjetujemo o: upravljanju emocijama, upravljanju stresom, upravljanju i načinima strukturiranja vremena, vještinama suočavanja sa strahovima i tjeskobom, upravljanju promjenama raspoloženja, načinima emotivne prilagodbe na novonastalu situaciju, načinima motiviranja usvajanja novih životnih i radnih vještina, vještinama prihvaćanja i prilagodbe, vještinama opuštanja.

Edukacijsko-rehabilitacijsko savjetovanje

Marija Škes, mag. educ. reh.

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10,00 do 14,00 sati.

Telefon: 01/ 4696 332

e-mail: marija.skes@stampar.hr

Savjetovanje je usmjereno na  prilagodbe postojećih te usvajanje novih socijalnih (životnih) vještina u novim uvjetima s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja.

Savjetujemo: roditelje i djecu, osjetljive skupine stanovništva – osobe s invaliditetom, pripadnike nacionalnih manjina o novom načinu provedbe aktivnosti svakodnevnog života, rada od kuće, mogućim promjenama ponašanja, kognitivnim strategijama učenja, organizaciji i strukturiranju vremena, motivaciji uz prijedlog aktivnosti za kvalitetniju provedbu vremena u postojećim uvjetima, pružanje informacija o strategijama koje olakšavaju i suočavanje s novim životnim razdobljem prilagođeno individualnim potrebama i vještinama.

Nutricionističko savjetovalište

Sanja Jelušić, dipl. ing. preh.teh. - nutricionist

Utorkom, četvrtkom i petkom od 10.00 do 14.00 sati.

Telefon: 01/ 4696-395

e-mail: sanja.jelusic@stampar.hr

Pravilna i uravnotežena prehrana važan je čimbenik u jačanju imunološkog sustava, smanjenju rizika od prekomjerne tjelesne težine, pretilosti te smanjenju rizika od kroničnih, nezaraznih bolesti. Stoga i dalje vrijede preporuke: jedite raznoliko, uravnoteženo, pazite na veličine porcija te odabir i obradu namirnica, smanjite unos soli i šećera! Nutricionističko savjetovalište otvoreno je za svakoga tko treba ciljane informacije o prehrani, tko želi znati više o svom prehrambenom statusu, do onih kojima je prehranu potrebno mijenjati da bi došli do željenog cilja.

Savjetovanje o zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti

mr. sc. Hrvoje Radašević, prof.

e-mail: hrvoje.radasevic@stampar.hr

Jelena Čvrljak, mag. cin.

e-mail: jelena.cvrljak@stampar.hr

Utorkom, četvrtkom i petkom od 10,00 do 14.00 sati.

Telefon: 01 4696-191

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno ili 75 minuta visokog intenziteta tjedno za odrasle osobe, ili kombinaciju navedenog.

Telefonsko savjetovalište ima za cilj pomoći ljudima da ostanu tjelesno aktivni u novonastaloj situaciji.

Napomena: Savjetovalište je namijenjeno svim osobama koje se nalaze u samoizolaciji, bez ikakvih simptoma ili dijagnoze akutne respiratorne bolesti.

Zdravstveno savjetovalište - preventivna medicina

Prim. Branislava Resanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

Utorkom i četvrtkom od 10.00 do 13.00 sati.

Telefon: 01/4696 118

 e-mail: branislava.resanovic@stampar.hr

U ovom vas zdravstveno-preventivnom savjetovalištu savjetujemo o: prilagodbi životnih navika osoba s kroničnim nezaraznim bolestima na novonastalu situaciju te pružamo zdravstvena savjetovanja iz područja preventivne medicine.

Javite nam se, zajedno ćemo se prilagoditi na nove životne situacije i učiti iz njih!