Služba obavlja poslove primarne i sekundarne prevencije zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti, te u tu svrhu prikuplja podatke o kretanju zaraznih bolesti prema prijavama pojedinačnih oboljenja ili epidemija koje pristižu iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite, iz bolnica i laboratorija, kao i podatke o kroničnim nezaraznim bolestima na temelju izvješća o kroničnim bolestima visokoga javnozdravstvenog prioriteta. Temeljem prikupljenih podataka Služba planira i obavlja poslove nadzora nad pojedincima i grupama kod kojih je izražen visok rizik obolijevanja od zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Sudjeluje u izradi i provedbi pojedinih programa od javnozdravstvenog interesa u redovnim i izvanrednim prilikama. Radi na zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije i posebno ugroženih skupina. U okviru nadležnosti predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko-epidemioloških indikacija sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite zdravlja ljudi i zaštite okoliša.
Sudjeluje u izradi i provedbi pojedinih programa od javnozdravstvenog interesa u redovnim i izvanrednim prilikama.
Služba provodi stručna i znanstvena istraživanja iz domene epidemiologije i javnoga zdravstva. Radi na zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije i posebno ugroženih skupina.
U okviru nadležnosti, predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko - epidemioloških indikacija, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite zdravlja ljudi i zaštite okoliša u slučajevima akcidentalnih onečišćenja.
U svom radu kontinuirano surađuje sa sanitarnom inspekcijom i svim relevantnim javnozdravstvenim institucijama (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Gradski ured za zdravstvo, Hrvatski zavod za toksikologiju) te ostalim dijelovima zdravstvenog sustava.
Radno vrijeme za prijem pacijenata/stranaka: od ponedjeljka do petka od 8.00 do 15.00 sati. Pauza od 11.30 do 12.00 sati.
Voditeljica Odjela:
prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog
Odjel prati, evidentira i analizira kretanje zaraznih bolesti na temelju prijava koje su obvezne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Kontinuirano provodi mjere higijensko-epidemiološke zaštite, s epidemiološkom analizom stanja na svom području i po potrebi provodi protuepidemijske mjere, individualne ili kolektivne. Obavlja epidemiološki nadzor nad osobama oboljelima od određenih zaraznih bolesti, kao i osobama u kontaktu s oboljelim te po potrebi provodi cijepljenje i kemoprofilaksu.
Obavlja poslove nadzora nad smještajem i boravkom osoba u zajedničkim prostorima (škole, dječji vrtići, domovi umirovljenika, zdravstvene ustanove).
Provodi zdravstveni nadzor nad osobama koje obavljaju poslove odnosno sudjeluju u proizvodnji i prometu namirnica i opskrbi pučanstva pitkom vodom; osobama u proizvodnji ili prometu sredstava za održavanje osobne higijene, njegu ili uljepšavanje lica i tijela te poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice; osobama koje obavljaju poslove u vrtićima, školama i drugim ustanovama za odgoj i obrazovanje djece i mladeži; privatnim zdravstvenim radnicima i osobama koje rade kod pravnih osoba koje imaju registriranu zdravstvenu djelatnost i u ustanovama socijalne skrbi, a obavljaju preglede, liječenje, njegu i usluživanje bolesnika, kao i osobama koje obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstva (javna kupališta, wellness-centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, manikuru, pedikuru i sl.). Nadzire prostore u kojima se spomenute djelatnosti obavljaju i postupke u odvijanju, a po potrebi određuje mjere kontrole (uzimanje uzoraka za procjenu mikrobiološke čistoće radnih površina i pribora, higijenske ispravnosti namirnica, hrane i vode za piće, uzimanje uzoraka za potvrdu moguće prisutnosti Legionella i sl.) te određuje potrebne mjere dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i ostale protuepidemijske mjere.
Zaposlenici Odjela uzimaju uzorke za mikrobiološke i serološke pretrage s ciljem utvrđivanja etiološke dijagnoze, a po potrebi prikupljaju i druge uzorke. Sudjeluju u radu povjerenstava za nadzor bolničkih infekcija, u izradi postupnika za rad u zdravstvenim ustanovama i nadziru njihovo provođenje te po potrebi određuju protuepidemijske mjere.
U svom radu uspostavlja lokalne registre na razini HE ispostava radi nadzora nad određenim zaraznim bolestima od većeg javnozdravstvenoga značaja.
U okviru nadležnosti predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko-epidemioloških indikacija sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite okoliša u slučajevima akcidentalnih onečišćenja okoliša.
Kontinuirano prati epidemiološke podatke o kretanju infektivnih bolesti u svijetu, pojavi epidemija, endemskim područjima, novim i reemergentnim infekcijama, antropozoonozama i njihovim prirodnim žarištima te najnovijim metodama njihovog liječenja, suzbijanja i prevencije. U skladu s time obavlja zdravstveni nadzor nad osobama koje su doputovale iz područja gdje se određene infektivne bolesti javljaju u endemskom ili epidemijskom obliku i tzv. karantenskih bolesti. Provodi savjetovanje i cijepljenje putnika u međunarodnom prometu i određuje potrebnu kemoprofilaksu. Provodi i sve druge preventivne mjere u skladu s Pravilnikom o imunoprofilaksi i kemoprofilaksi te Programom obveznog cijepljenja.
Obavlja distribuciju cjepiva ovlaštenim cjepiteljima temeljem Programa obveznog cijepljenja te nadzire, analizira i evaluira provođenje Programa obveznog cijepljenja, učinkovitost cijepljenja i učestalost i težinu neželjenih nuspojava. Predlaže uvođenje novih cjepiva i sudjeluje u izradi preporuka za cijepljenje visokorizičnih skupina. Provodi edukaciju stanovništva o potrebi prevencije, učinkovitosti i rizicima cijepljenja.
Provodi zdravstvenu edukaciju i po potrebi savjetuje zdravstvene radnike o mjerama prevencije infektivnih bolesti, provođenju cijepljenja i kemoprofilakse. Obavlja poslove pohrane i distribucije svih obveznih cjepiva te distribuira cjepivo svim ovlaštenim cjepiteljima strogo poštujući „hladni lanac”. Vodi evidenciju o potrebama, potrošnji i distribuciji cjepiva.
Prema indikacijama dobivenim iz anamneze i kliničkog pregleda osoba ugriženih, ogrebenih ili u kontaktu sa slinom dokazano bijesnih ili na bjesnoću sumnjivih životinja, određuje i provodi antirabičnu zaštitu (cijepljenje i imunoprofilaksu). U svom radu surađuje s liječnicima primarne zdravstvene zaštite, veterinarskim ustanovama (veterinarske ambulante, klinike veterinarskog fakulteta; veterinarski higijenski servis, Veterinarska inspekcija i Veterinarski institut), i po potrebi u suradnji s njima određuje daljnje postupke. Vodi evidenciju o provedenim mjerama. Provodi zdravstvenu edukaciju i savjetuje svim zdravstvenim djelatnicima i ostalim strankama.
Odjel koordinira specijalističko higijensko-epidemiološke timove koji svoje poslove obavljaju na različitim lokacijama u gradu Zagrebu.
Odjel obavlja poslove praćenja i epidemiološke analize morbiditeta i mortaliteta za odabrane prioritete iz područja kroničnih nezaraznih bolesti (bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti, duševne bolesti i poremećaji itd.), prati i analizira čimbenike rizika za pojedine kronične bolesti od javnozdravstvenoga značaja, predlaže mjere i postupke primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te sudjeluje u njihovom organiziranju i provođenju s posebnim naglaskom na integrirane programe u kojima se suzbijanjem određenoga čimbenika rizika djeluje u smislu prevencije više kroničnih bolesti. Predlaže, potiče i sudjeluje u organizaciji programa promicanja zdravlja, provodi monitoring i evaluaciju pojedinih programa te provodi istraživanja na području kroničnih nezaraznih bolesti.
Voditeljica Odjela:
dr.sc. Ana Klobučar, prof. biologije i kemije
Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD) bavi se proučavanjem, praćenjem i suzbijanjem kukaca i glodavaca koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje ljudi prijenosom zaraznih bolesti, a posebno na području grada Zagreba. Odjel za DDD obavlja stručne poslove istraživanja, izrade programa, stručnog nadzora te intervencije od posebnog interesa za grad Zagreb s područja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Obavljanje te zadaće temelji se na trajnom istraživanju i praćenju potencijalne opasnosti od mogućih prijenosnika uzročnika (vektora) zaraznih bolesti.
Na temelju prikupljenih podataka o potencijalnim vektorima, prvenstveno glodavcima i komarcima, Odjel za DDD izrađuje godišnji Program mjera preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i predlaže ga Gradskom uredu za zdravstvo. Grad Zagreb osigurava provođenje navedenog Programa, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Suzbijanje komaraca i štetnih glodavaca (štakora i miševa) na području grada provode privatne tvrtke koje imaju sklopljen ugovor s Gradom Zagrebom za navedene poslove.
Brigu o zaštiti zdravlja građana suzbijanjem vektora zaraznih bolesti Odjel za DDD ostvaruje i pružanjem usluga preventivne, obvezatne preventivne i protuepidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije izravno građanima pojedincima, poduzećima i ustanovama.
Za obavljanje navedenih poslova Odjel za DDD posjeduje Rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje obvezne i protuepidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva s obzirom na zaposlenike, prostor i tehničku opremljenost.
Žohari, faraonski mravi, buhe, stjenice, uši, ose, stršljeni i drugi kukci te miševi i štakori nepoželjni su i mogu biti opasni za zdravlje kad nasele stambene i poslovne prostore. Prvi korak u borbi s neželjenom pojavom kukaca ili glodavaca u svojim stanovima, zgradama, okućnicama, poslovnim prostorijama, skladištima i bilo gdje u svom okolišu, građanima i vlasnicima zgrada i prostora poziv je na broj telefona Odjela 01 46 96 210, radnim danom u vremenu od 8:00 do 15:00 sati. Uobičajeni postupak prilikom telefonskih upita uključuje upoznavanje problema korisnika i predlaganje potrebnih mjera u skladu s potrebama i mogućnostima stranke, a uz primjenu suvremenih, sigurnih i djelotvornih mjera suzbijanja štetnika. Na taj način problem korisnika pokušava se riješiti ili ublažiti odmah, a stručne mjere suzbijanja provode se, u dogovoru s korisnikom usluge, što prije.
Voditelj Odjela:
doc. prim. dr. sc. Radovan Vodopija, dr. med., specijalist epidemiologije
U Odjelu za sustave sigurnosti hrane i zdravstveni odgoj obavljaju se poslovi:
obrazovanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osoba koje rade na pripremi i serviranju hrane,
obrazovanja o sprečavanju zaraznih bolesti osoba koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osoba koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
implementacije, revizije i monitoringa HACCP-sustava.
Sukladno čl. 37. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/1847/20, 134/20) osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane moraju imati potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni. Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti.
Navedena potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju imati prije početka rada, odnosno obnavljati ih svakih pet godina.
Odjel, prema važećem ovlaštenju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a u skladu s Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/2018, 9/2020), kao i Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/2018, 9/2020) provodi tečajeve u vidu predavanja i/ili proučavanja literature, a stečeno znanje provjerava se putem usmenih ispita pred ispitnom komisijom. Po položenom ispitu svakom polazniku se izdaje odgovarajuća potvrda.
Tečajevi u NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” održavaju se svaki tjedan sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
Stručno osoblje u Odjelu savjetuje poslovne partnere u izvršavanju zakonom propisanih odredbi, članka 7. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu N.N. 81/2013 te članka 3, Uredbe EZ 852/2004. Naime, citirani zakonski propisi određuju da svi subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti, provoditi i održavati postupke koji se temelje na načelima sustava analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).
Odsjek savjetuje, uvodi, verificira i revidira sustave sigurnost hrane na načelima HACCP-a, sukladno verificiranim HACCP Vodičima iz pojedinih sektora proizvodnje i distribucije hrane, te izgrađuje vlastite sustave sigurnosti hrane na načelima HACCP-a, sukladno zahtjevnosti proizvodnog procesa poslovnog partnera. Odjel provodi stručne analize stanja objekta u smislu zadovoljavanja preduvjetnih programa, sukladno zahtjevima Uredbe EZ 852/2004. i 853/2004. Izrađuje Prijedloge mjera za uspostavu preduvjeta za uspostavu HACCP sustava.
Provodi se edukacije iz područja dobre higijenske (DHP) i dobre proizvođačke prakse (DPP) za sve subjekte u poslovanju s hranom, obavezna edukacija iz Poglavlja XII, Uredba EZ 852/2004, osoba odgovornih za razvoj i održavanje i primjenu postupaka na načelima HACCP-a te obavezna edukacija osoba koje rukuju s hranom za nadgledanje KT i KKT, poduzimanje korektivnih mjera, unutar sustava sigurnosti hrane na načelima HACCP-a, sukladno zahtjevnosti posla.