Biometeorološka prognoza za grad Zagreb

Utorak, 19. siječanj 2021.

 
Biometeorološke prilike će slično kao i prethodnih dana u noćnim i jutarnjim satima imati razmjerno nepovoljan utjecaj na većinu ljudi. Osobit oprez se savjetuje srčanim i plućnim bolesnicima. Uz porast temperature tijekom dana, neki će meteoropati osjetiti blago poboljšanje općeg stanja.

Ponedjeljak, 18. siječanj 2021.

 
Nastavlja se razdoblje hladnog vremena koje može imati razmjerno nepovoljan utjecaj, osobito na bolesnike s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima. Zbog toga se savjetuje izbjegavanje suvišnih napora i adekvatno odijevanje prilikom izlazaka na otovoreno. Danju će uz sunčana razdoblja vrijeme biti nekima poticajno i odražavat će se na dobro raspoloženje i primjerenu radnu koncentraciju.

Nedjelja, 17. siječanj 2021.

 
Biometeorološke prilike će u najhladnijem dijelu dana biti razmjerno nepovoljne, a tijekom dana razmjerno povoljne. Srčanim i plućnim bolesnicima se savjetuje izbjegavanje suvišnih napora, osobito u najhladnijem dijelu dana. Pri izlascima na otvoreno potrebno je adekvatno odijevanje i zaštita od hladnoće. U dijelovima dana sa sunčanim razdobljima, i blagim porastom temperature vrijeme može biti poticajno, pa uz lagane šetnje može doprinijeti poboljšanju općeg stanja.

Subota, 16. siječanj 2021.

 
Glavno obilježje vremenskih prilika na području grada Zagreba bit će hladnoća. Zbog toga će biometeorološki utjecaj biti razmjerno nepovoljan u najhladnijim dijelovima dana. Poseban oprez potreban je kod bolesnika sa srčanim i respiratornim bolestima. U podnevnim i rano poslijepodnevnim satima uz ipak nešto više temperature i sunčana razdoblja, lagane šetnje uz adekvatnu zaštitu od hladnoće, mogu biti poticajne za dobro raspoloženje, cirkulaciju i jačanje imuniteta.

Petak, 15. siječanj 2021.

 
Biometeorološke prilike će na području grada Zagreba biti nešto povoljnije u odnosu na prethodni dan. Uz niže temperature zraka, upozoravamo na zaštitu od hladnoće, osobito u ranojutarnjim satima te navečer i u noći. Tijekom dana uz sunčana razdoblja neki meteoropati mogu osjetiti povoljan biometeorološki utjecaj.

Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s
Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Legenda:

povoljno neutralno nepovoljno

Kontakt:

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

dr. sc. Barbara Stjepanović i Ana Večenaj, dipl. ing.

Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

Odjel za životni i radni okoliš

10000 Zagreb, Mirogojska cesta 16

tel. 01 46 96 108

Državni hidrometeorološki zavod

mr. sc. Lidija Srnec, tel: 01 4565 624, e-mail: lidija.srnec@cirus.dhz.hr

mr.sc. Lidija Cvitan, tel: 01 4565 687, e-mail: lidija.cvitan@cirus.dhz.hr

Sektor za meteorološka istraživanja i razvoj

Služba za klimatologiju

Odjel za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju

10000 Zagreb, Grič 3