Što možemo učiniti sami za sebe u prevenciji pojave simptoma?

Što možemo učiniti sami za sebe u prevenciji pojave simptoma?

  • informirati se o kretanjima peludnih alergena na Web-stranici Zavoda;

  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;

  • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže;

  • nakon boravka na otvorenom prostoru, pri povratku kući oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odjeću;

  • ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi;

  • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi;

  • nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana;

  • četkati i prati kućne ljubimce, jer oni također skupljaju pelud;

  • boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima;

  • uzimati redovito terapiju propisanu od strane liječnika.

 

Portal PLIVAzdravlje u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ razvio je mobilnu aplikaciju "Peludna prognoza". Ovime je uspješno unaprijeđena suradnja portala PLIVAzdravlje i Zavoda, koji osigurava precizna mjerenja peludi u zraku i peludnu prognozu na teritoriju Republike Hrvatske. Aplikacija Peludna prognoza je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Aplikaciju je moguće preuzeti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom.

 

COST projekt (2013 - 2017) FA1203

(SMARTER - Sustainable management of Ambrosia artemisiifolia L.) in Europe

Andrija Stampar Institute of Public Health, Barbara Stjepanović, Ph.D., Ivana Hrga, Ph.D. – Croatian National Representative

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" može se pohvaliti aktivnim sudjelovanjem u ovom Projektu, koji objedinjuje niz institucija i stručnjaka, poglavito doktora znanosti, iz cijeloga svijeta uključenih u projekt održivog upravljanja vrstom Ambrosia artemisiifolia L. u Europi (SMARTER). COST je međuvladin okvir za europsku suradnju u području znanosti i tehnologije koji omogućuje koordinaciju nacionalnih istraživačkih resursa iz područja znanosti na europskoj razini. Projekt ima vrlo specifičnu misiju i cilj, smanjenje rascjepkanosti u europskim istraživačkim ulaganjima i otvaranje europskog istraživačkog prostora za suradnju diljem svijeta. Kao preteča naprednog multidisciplinarnog istraživanja, COST ima vrlo važnu ulogu u izgradnji Europskog istraživačkog prostora (ERA). To predviđa i nadopunjuje aktivnosti u okvirnim programima EU, koji predstavlja "most" prema znanstvenim zajednicama zemalja u razvoju.

Aerobiološki izvještaji u Europi:
European Aeroallergen Network (EAN)
www.nspolen.com

Peludni dnevnik:
Peludni dnevnik korisnicima omogućava unošenje podataka o vlastitim simptomima alergije ovisno o mjestu boravka u Europi te uspoređivanje s podacima o koncentraciji peludi na tom području.

Sve informacije u osobnom peludnom dnevniku služe isključivo za osobnu uporabu i nisu zamjena za savjet, preporuku i terapiju liječnika niti služe za samostalno dijagnosticiranje i određivanje terapije!