Tečaj higijenskog minimuma za osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te za osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.
Odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/1847/20, 134/20) osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane moraju imati potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni („Tečaj higijenskog minimuma“).
Navedena potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osobe moraju imati prije početka rada, odnosno obnavljati ih svakih pet godina.
Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od prethodno navedene obveze.
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka, ugostiteljska i trgovačka zanimanja upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.
Troškove stjecanja potrebnog znanja odlukom utvrđuje ministar, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a navedene troškove snosi poslodavac.
Odredbama Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/2018, 9/2020) tečajevi se organiziraju po osnovnom i proširenom programu.
Tečaj obuhvaća edukaciju iz dostupnih materijala i/ili teorijske nastave te provjeru stečenog znanja pred Ispitnom komisijom. Prijava za Tečaj podnosi se putem pravne odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen ili osobno.
Nakon prijave za “Tečaj higijenskog minimuma” popunjavanjem prijavnice i slanjem uputnice od strane Naručitelja ili uplate tečaja na blagajni, najkasnije u roku od tri (3) dana ista se može povući/izmijeniti. Istekom navedenog roka od tri dana od dana prijave, smatra se da je prijava pravovaljana i usluga će se izvršiti i naplatiti u cijelosti.
Ukoliko je polaznik upućen i upisan u tečaj, a u roku od 30 dana od upisa u tečaj ne pristupi/ne položi ispit, smatrat će se da je usluga izvršena i naplatit će se u cijelosti.
Osnovni program
Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća osobe koji rade u sljedećim djelatnostima:
ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
skladišta i objekti prodaje izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
objekti u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
objekti u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
tržnice na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
objekti u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6.
objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
objekti koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
objekti u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. godine o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
sabirališta mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
objekti u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
mesnice
ribarnice
sabirališta divljači
Prošireni program
Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća osobe koje rade u objektima dvojne djelatnosti iz popisa djelatnosti za Osnovni program, kao i sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a nisu obuhvaćena djelatnostima iz popisa djelatnosti za Osnovni program.
Provjera znanja (ispit)
Provjera znanja provodi se najranije u roku od sedam dana, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave na tečaj i/ili od odslušane teorijske nastave. Polaznik tečaja koji nije položio tečaj jer nije zadovoljio na provjeri znanja, ima pravo u roku od 24 sata podnijeti pismeni zahtjev Ispitnoj komisiji kojim traži da se njegovo znanje još jednom provjeri. Kod ponovne provjere znanja, troškove Ispitne komisije snosi sam polaznik tečaja.
Provjeri znanja može se pristupiti do tri puta, s time da između dvije provjere znanja mora proći najmanje sedam dana. U slučaju da polaznik i nakon treće provjere znanja ne udovolji znanjem, zdravstvena ustanova o istome obavještava poslodavca odnosno fizičku osobu, koja u tom slučaju ne može rasporediti radnika na rad s hranom tako dugo dok ne dokaže da je stekao potrebno znanje.
Osnovni program - za objekte pod sanitarnim nadzorom
Prijava za Tečaj/upisi: od ponedjeljka do srijede od 9:00 do 14:00 sati elektronskom poštom na adresi thm@stampar.hr. Zbog velike opterećenosti telefonskih linija, molimo da nas samo u iznimnim slučajevima kontaktirate pozivom na broj telefona 01 4696 182.
Provjera znanja (ispit): održava se najmanje jednom tjedno od 16:00 sati na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Za ispit je potrebno dogovoriti termin telefonski ili elektroničkom poštom.
Osnovni program - za objekte pod veterinarskim nadzorom
Prijava za Tečaj: do 20-og u mjesecu, od ponedjeljka do srijede od 9:00 do 14:00 sati elektronskom poštom na adresi thm@stampar.hr. Zbog velike opterećenosti telefonskih linija, molimo da nas samo u iznimnim slučajevima kontaktirate pozivom na broj telefona 01 4696 182.
Provjera znanja (ispit): održava se najmanje jednom tjedno, prva tri tjedna u mjesecu, na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Za ispit je potrebno dogovoriti termin telefonski ili elektroničkom poštom.
Tečaj je potrebno platiti prije polaganja ispita. Ljubazno molimo polaznike da na ispit obavezno donesu dokaz o izvršenoj uplati.
Predavanja za polaznike po Proširenom tečaju traju dva dana - srijedom i četvrtkom od 14.00 sati, a održavaju se u Velikoj dvorani Zavoda. Ispiti se održavaju svake srijede u Velikoj dvorani Zavoda od 16:00 sati.
Prošireni program - za objekte pod sanitarnim nadzorom
Prijava za Tečaj/upisi: od ponedjeljka do srijede od 9:00 do 14:00 sati elektronskom poštom na adresi thm@stampar.hr. Zbog velike opterećenosti telefonskih linija, molimo da nas samo u iznimnim slučajevima kontaktirate pozivom na broj telefona 01 4696 182.
Provjera znanja (ispit): srijedom od 16:00 sati na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Za ispit je potrebno dogovoriti termin telefonski ili elektroničkom poštom.
Prošireni program - za objekte pod veterinarskim nadzorom
Prijava za Tečaj: do 20-og u mjesecu, od ponedjeljka do srijede od 9:00 do 14:00 sati elektronskom poštom na adresi thm@stampar.hr. Zbog velike opterećenosti telefonskih linija, molimo da nas samo u iznimnim slučajevima kontaktirate pozivom na broj telefona 01 4696 182.
Provjera znanja (ispit): održava se najmanje jednom tjedno, prva tri tjedna u mjesecu, na adresi Mirogojska cesta 16, Zagreb. Za ispit je potrebno dogovoriti termin telefonski ili elektroničkom poštom.
Za sva pitanja molimo vas da nas kontaktirate elektroničkom poštom na adresu thm@stampar.hr.
Tečaj je potrebno platiti prije polaganja ispita. Ljubazno molimo polaznike da na ispit obavezno donesu dokaz o izvršenoj uplati.