03.12.2020
Cjepivom protiv HPV infekcija i raka vrata maternice
Oznake: 
Image
Cjepivom protiv HPV infekcija i raka vrata maternice

JEDINO CJEPIVO KOJE DOKAZANO SPRIJEČAVA RAK

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak, kao i treći uzrok smrtnosti od raka u žena. Većinom nastaje kao posljedica dugotrajne, neliječene infekcije humanim papiloma virusom (HPV). U Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva više od 300 žena, a čak ih oko 100 godišnje umire. No, ne treba zaboraviti činjenicu da je to jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja.

„Prevencija, odnosno cijepljenje protiv HPV infekcija koje uzrokuju čak šest vrsta raka, dostupno je i besplatno tijekom cijele školske godine za učenice i učenike 8. razreda. Također, do kraja 2020. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno je i dostupno svim osobama do 25. godine starosti. Vrlo je važno da se ova činjenica osvijesti u javnosti jer je informiranost roditelja ključna pri donošenju odluke o cijepljenju mladih“, ističe akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH.

U šk.g. 2019/20. u Zagrebu je smanjena procijepljenost u odnosu na godinu ranije te je iznosila 23.2% od ukupnog broja učenica i učenika 8. razreda. Uzrok tome je i pojava pandemije koronavirusa. „U prošloj školskoj godini cijepljeno je 966 djevojčica i 633 dječaka. Pozitivna je činjenica da se odlukom Ministarstva zdravstva pružila mogućnost besplatnog cijepljenja svih osoba do 25. godine te je u školskoj i akademskoj godini 2019./20. u Zagrebu nadoknadno cijepljeno 188 srednjoškolaca te 734 studenta", istaknula je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

„Odaziv na cijepljenje u gradu Zagrebu veći je nego u drugim hrvatskim gradovima upravo zato jer već 13 godina zaredom ulažemo u edukaciju i informiranje javnosti o mogućnostima i dobrobiti cijepljenja za mlade. Ipak, zabrinjavajuća je činjenica da svaki drugi roditelj na razini RH  ne zna da HPV može uzrokovati čak 6 vrsta raka zbog čega je interes za prevenciju i dalje nizak. Zbog toga Grad Zagreb nastavlja ulagati u aktivnosti edukacije i informiranja, jer je  informiranost ključna pri donošenju odluke o cijepljenju“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa.