Aktivnosti
25.04.2023
JZ akcija „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“
Vrijeme održavanja:
-

Program „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ NZJZ  “Dr. Andrija Štampar” provodi sedmu godinu u kontinuitetu, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Domom zdravlja Zagreb – Istok te predstavnicima romske nacionalne manjine. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2021.-2027. jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Prva ovogodišnja javnozdravstvena akcija održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. u prostorijama Mjesnog odbora Kozari bok, IX, odv. 11 od 14.00 do 18.00 sati.

Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine moći će obaviti preventivni pregled, koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećer u krvi (GUK), mjerenje razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, analizu tjelesne mase. Bit će provedeno individualno i grupno savjetovanje uz edukaciju o nastavku terapije i regulaciji optimalnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, kao i savjetovanje o zdravim stilovima života te preventivni mamografski pregled.

Poster (pdf)