Međunarodni kongres
17.01.2020
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ sudjelovao je na 85. Međunarodnom Zelenom tjednu (Internationale Grüne Woche) u Berlinu
Image
85. Međunarodni Zeleni tjedan (Internationale Grüne Woche), Berlin 2020.
Vrijeme održavanja:
-

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ sudjelovao na 85. Međunarodnom Zelenom tjednu (Internationale Grüne Woche) u Berlinu

Zeleni tjedan vodeći je međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan, održan je od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu, a zemlja partner ovogodišnjeg izdanja bila je Hrvatska. Bila nam je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati na ovom važnom događanju, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, koje je prepoznalo Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kao vodeću instituciju koja brine o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti hrane u Republici Hrvatskoj. 

Prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za statistiku (DZS), u 2017. godini Hrvatska je u Njemačku izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrijednosti od 161 milijun eura, dok je uvoz iz Njemačke iznosio 429 milijuna eura. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ jedna je od institucija koje predstavljaju važnu kariku u kontroli zdravstvene ispravnosti hrane i drugih proizvoda.

U današnje je vrijeme važnije, nego ikada prije voditi računa o tome da proizvodnja hrane bude neraskidivo povezana s analizama kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane, a naš je Zavod prepoznat kao vodeća regionalna institucija. Unutar Zavoda djeluju četiri državna referentna laboratorija Ministarstva poljoprivrede i to za mikotoksine u hrani i hrani za životinje  te za pesticide u hrani biljnog podrijetla, za pesticide u voću i povrću, žitaricama te ispitivanje pesticida pojedinačnim metodama, čime je Zavod otvorio put za suradnju i umrežavanje s europskim referentnim centrima u sustavu sigurnosti hrane. Isto tako, Zavod je i Referentni centar Ministarstva zdravstva za ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane. U duhu tradicije vizionara izvrsnosti javnog zdravstva dr. Andrije Štampara, čije ime nosi, svojim kupcima i korisnicima usluga Zavod pruža usluge i proizvode visoke kvalitete, a svojim radnicima osigurava zaštitu zdravlja i sigurnost pri radu, uz brigu o zaštiti okoliša i certificiran je i akreditiran prema čak šest međunarodnih normi za sustave upravljanja (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO /IEC 17025, ISO 15189 i ISO 17065). 

S obzirom na to da u Hrvatskoj trenutno nije moguće znanstveno utemeljenom metodom utvrditi izvornost hrane čiji sastav i kvalitetu nužno određuje zemljopisno podrijetlo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s partnerom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, provodi projekt „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ u okviru kojeg će se provoditi znanstvena istraživanja i analitički postupci sa svrhom utvrđivanja izvornosti određenog proizvoda/hrane, a u skladu sa prioritetima postavljenim od strane Europske komisije. 

Po prvi puta moći će se izotopnom analizom utvrditi geografsko podrijetlo hrane što će domaćim proizvođačima hrane omogućiti da se bolje plasiraju na tuzemnom i inozemnom tržištu, pogotovo unutar Europske unije. 

Zahvaljujući projektu na jednom mjestu će se moći provesti cjelokupna analiza kvalitete zdravstvene ispravnosti te izvornosti hrane. Ovim projektom RH postaje prva zemlja na području jugoistočne Europe koja će znanstveno dokazanim metodama biti u mogućnosti utvrditi podrijetlo hrane. Samim time, iskazujemo maksimalnu brigu za očuvanje zdravlja budućih generacija. 

„Otvorili smo velika vrata za predstavljanje hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Njemačkoj, Europi i svijetu. Naši proizvođači naći će se bok uz bok sa 1.800 izlagača i preko 100.000 proizvoda iz cijeloga svijeta. Okupljamo najbolje od najboljeg što Hrvatska ima, velike i male proizvođače, zaštićene i autohtone proizvode – da ih predstavimo u najboljem svijetlu i da nam vrata ostanu otvorena i u budućnosti na mnogim tržištima. Njemačka je jedna od naših najvažnijih trgovinskih partnera, a ovo će biti iznimna prilika za nastavak dobrih odnosa, sklapanje novih poslova i prezentaciju mogućnosti koje Hrvatska ima prema velikom europskom tržištu“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

85. Međunarodni Zeleni tjedan