Edukacije i radionice
18.06.2020
Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19
Oznake: 
Image
Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19
Vrijeme održavanja:

„Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19“ – predavanje za članove Hrvatskog sportskog saveza gluhih

U sklopu projekta „Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovni sustav sporta“ 15. lipnja 2020. u prostorijama Hrvatskog sportskog saveza gluhih, održali smo predavanje „Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19“, uz simultano prevođenje na znakovni jezik.

Okupljenim se članovima Hrvatskog sportskog saveza gluhih (HSSG), uz pozdravnu riječ predavačici, obratila profesorica kineziologije Dragana Tišma i dopredsjednik HSSG-a, Kristijan Živković.

Objasnili smo načine i važnost suočavanja sa strahom i novim životnim izazovima. Budući da su se u proteklom vremenskom razdoblju dogodila dva stresora, potres u Zagrebu i pandemija koronavirusa SARS-CoV-2, nužno je pružiti psihološku potporu djeci i mladima, ali i onima koji o njima u bilo kojem smislu brinu. Učili smo o važnosti, prepoznavanju i prihvaćanju straha te razlici od anksioznosti (tjeskobe). Razgovarali smo i o fiziološkim reakcijama organizma, emocionalnoj i ponašajnoj komponenti u trenucima straha i tjeskobe. Prikazali smo i metode suočavanja sa strahom i metode olakšavanja tjeskobnih stanja kroz sve komponente koje oni obuhvaćaju. Posebno smo istaknuli važnost tjelesne aktivnosti za očuvanje psihičkog zdravlja i sva obilježja i specifičnosti koja ona u tome ima. Naglasak je stavljen na sportsko-rekreacijske aktivnosti, posebno kada su u pitanju djeca. Dotakli smo se i činjenice kako je promjena konstanta u životu svakog od nas i da je to potrebno i prihvatiti, te koliko je važno odrediti prioritete u životu i težiti njihovu ostvarenju. Nakon predavanja je uslijedila rasprava. Članovi HSSG-a iznosili su svoja dosadašnja iskustva. Istaknuli su komunikaciju čujućih osoba prema gluhima kao osnovu koja je nužna kako bi se povezali i što bolje integrirali u društvo u cjelini. U vrlo lijepom i konstruktivnom ozračju dogovorili smo i daljnju suradnju.

Hrvatski sportski savez gluhih (HSSG) osnovan je 29. veljače 1992. godine kao Nacionalni sportski savez koji okuplja sportske saveze, klubove i društva gluhih osoba iz cijele Hrvatske. HSSG je osnovan kako bi se ispunila obveza hrvatskih gluhih sportaša prema Međunarodnom odboru za sport gluhih (Comité International des Sports des Sourds – CISS) u koji su primljeni 1993. godine na 17. Olimpijskim igrama gluhih održanima u Sofiji, u Bugarskoj. Sportovi koje obuhvaća Hrvatski sportski savez gluhih su: curling, badminton, kuglanje, mali nogomet, nogomet, orijentacijsko trčanje, rukomet, stolni tenis, streljaštvo, šah, plivanje, tenis, hrvanje, skijanje, košarka, pikado i odbojka na pijesku.

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja

Ivana Šućur, dr. med., specijalizantica javnozdravstvene medicine

Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19

 

Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19

 

Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19

 

Suočavanje djece sa strahom i novim izazovima - COVID 19