Novost 29.11.2022
1. prosinac, Svjetski dan borbe protiv AIDS - a
Oznake: 
Image
1. prosinac, Svjetski dan borbe protiv AIDS - a

AIDS, pojam na koji svatko reagira, pojam koji pobuđuje raznovrsne osjećaje, tugu, ljutnju, kod nekoga strah, ali gotovo nikog ovaj pojam ne ostavlja ravnodušnim.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, obilježava se 1. prosinca počevši od 1988. godine, s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV-infekcije i danom sjećanja na osobe koje su preminule od te bolesti - u svijetu umire oko milijun ljudi godišnje.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2021. godine zabilježeno je ukupno 1.899 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 593 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 245 osoba umrlo od AIDS-a. Dominantni  put prijenosa HIV infekcije je spolni put. U ukupnom broju oboljelih od HIV/AIDS-a dominiraju muškarci (86%). HIV/AIDS se registrira gotovo isključivo unutar grupa povećanog rizika (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, odnosno MSM populacija, ovisnici koji intravenozno ubrizgavaju droge, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, osobe koje često mijenjaju partnere, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om). Prema podacima godišnjeg izvještaja laboratorija i Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, udio infekcije HIV-om u grupi opijatskih ovisnika već dulji niz godina ima stabilan trend niske proširenosti (prosječno 0,4 %).

Kada govorimo o korisnicima droga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti svim svojim korisnicima usluga pruža mogućnost testiranja na HIV i HCV (brzim testovima iz sline). Također, provodi psihoedukaciju o načinima prijenosa, simptomima i liječenju, motivira na daljnju obradu i liječenje te pruža kontinuiranu podršku tijekom samog liječenja.

Povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV AIDS- a“  1. prosinca, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će DAN OTVORENIH VRATA na lokaciji Službe u Mirogojskoj 11, u vremenu od 14.00 do 18.00 sati. U navedenom periodu svi zainteresirani mogu BEZ PRETHODNE NAJAVE doći na testiranje HIV-a i  hepatitisa C, brzim testovima iz sline, uz mogućnost informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe.


Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i  prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“