Novost 14.10.2022
Cijepljenje protiv gripe
Image
gripa

Temeljem obavijesti i suglasnosti Ministarstva zdravstva od 9. siječnja 2023. godine cijepljenje protiv gripe besplatno je i za osobe iz nerizičnih skupina.

Gripa je akutna virusna respiratorna infekcija koja uzrokuje vrućicu, glavobolju, malaksalost, kašalj i hunjavicu. Osobe pod povećanim rizikom za teže oblike bolesti, koji mogu rezultirati i smrtnim ishodom su osobe starije od 65 godina, osobe mlađe od dvije godine, kronični bolesnici (osobito srčani, plućni te oni koji boluju od dijabetesa) i trudnice. 

Svake godine nakon sezone gripe, na temelju iskaza obiteljskih liječnika, primarnih pedijatara te ostalih zdravstvenih djelatnika, procjenjuje se broj doza cjepiva protiv gripe potreban za iduću sezonu. Ove godine naručeno je 600.000 doza cjepiva za cijelu Republiku Hrvatsku te se one trenutno distribuiraju prema cjepiteljima. 

Cijepljenje započinje nakon distribucije cjepiva, najkasnije 17. listopada 2022. godine, a primarno će se provoditi u ambulantama izabranih liječnika -  liječnika obiteljske/opće medicine te primarnih pedijatara. 

Osobe koje stanuju u Gradu Zagrebu, a nemaju izabranog liječnika u Republici Hrvatskoj, kao i osobe čiji se izabrani liječnik nalazi izvan Grada Zagreba, mogu se cijepiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz prethodnu narudžbu telefonom ili elektronskom poštom na adresu epidemiologija@stampar.hr.  

U cijeloj Republici Hrvatskoj cijepit će se četverovalentnim cjepivom koje, sukladno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za sezonu 2022/2023., sadrži sljedeće cjepne sojeve: 

A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09 – sličan soj 

A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj 

B/Austria/1359417/2021 – sličan soj 

B/Phuket/3073/2013 – sličan soj 

Osobe pod povećanim rizikom za teži oblik bolesti, čije cijepljenje ide na trošak HZZO-a su sljedeće: 

  • osobe životne dobi od 65 godina i starije, 

  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, 

  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, 

  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju), 

  • djeca i adolescenti (od šest mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reyeovog sindroma uz influencu), 

  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., 

  • zdravstveni radnici, 

  • trudnice. 

Osobe koje nemaju pravo na cijepljenje o trošku HZZO-a, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. 

Osobe koje trebaju dovršiti primarno cijepljenje protiv COVID-a ili primiti docjepnu (booster) dozu protiv COVID-a, mogu to učiniti istovremeno s cijepljenjem protiv gripe. 

Služba za epidemiologiju