Novost 24.03.2023
Dan narcisa, simbol podizanja svijesti o raku dojke
Image
Dan narcisa

Prve subote od početka proljeća, 25. ožujka 2023. godine obilježava se ovogodišnji Dan narcisa. Cvjetovi narcisa već su svima prepoznatljivi simbol podizanja svijesti o raku dojke. Darivanjem stručka narcisa imamo dodatnu priliku naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka, a ujedno se i podsjetiti kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, ali i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.

Već dulje vremensko razdoblje rak dojke po pojavnosti i smrtnosti ubrajamo u vodeće uzroke raka u žena. Iako se najčešće pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, mogu oboljeti i znatno mlađe žene, ali i muškarci. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak HZJZ-a za 2020. godinu, u gradu Zagrebu je zabilježeno 708 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj njih 2.869. Sukladno podatcima o smrtnosti u Zagrebu je od raka dojke u 2021. godini umrlo 146 žena, dok je u RH iste godine umrlo 711 žena. Nastavno na podatke o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i  u 2021. godini, nastavljen je pad smrtnosti.  

Čimbenici rizika povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine života. No uz navedene, postoji i niz čimbenika na koje uz malo truda i dobre volje možemo utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje, a to su: neujednačena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres.

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno i sustavno se provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to  kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju. Ciljevi oba programa su: otkrivanje raka dojke u početnom stadiju u što većem udjelu, dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke te stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen je ženama u dobi od 40. do 50. godine života te onima iznad 70-te godine. Grad Zagreb i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano gotovo 54.000 žena.

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, namijenjen je svim ženama u RH u dobi od 50 do 69 godina, pa tako i onima s područja grada Zagreba. 21. ožujka 2023. započeo je osmi ciklus provedbe.

Značajni pomaci u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti o izazovu raka dojke već su napravljeni, no mjesta unapređenju uvijek ima, stoga je ovo poziv i prilika svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana narcisa javnozdravstvena akcija održat će na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 25. ožujka 2023. godine od 10.00 do 13.00 sati.


Pripremila: prim. Melita Jelavić, dr. med., spec. epidemiolog