Novost 31.01.2023
Dan otvorenih vrata povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, 6. veljače 2023.
Oznake: 
Image
zavod

U ponedjeljak, 6. veljače u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u prostorijama Službe za javno zdravstvo (1. kat, soba 113), u suradnji s Gradom Zagrebom, održavanjem Dana otvorenih vrata u vremenu od 9.00 do 12.00 sati obilježit će se Svjetski dan borbe protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Maligne bolesti imaju zajedničke faktore rizika (nezdrava prehrana, pušenje, UV zračenje, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost, neodgovorno spolno ponašanje itd.). Na veliki broj karcinoma moguće je utjecati upravo sprečavanjem tih rizičnih faktora. Primarna prevencija podrazumijeva pravilnu prehranu, održavanje poželjne tjelesne težine, dovoljan unos voća i povrća, redovitu tjelesnu aktivnost, promjene u spolnom ponašanju, smanjenu izloženost karcinogenima u okolišu te izbjegavanje duhana i alkohola.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka - probir ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može značajno smanjiti smrtnost.

Na Dan otvorenih vrata za građane će biti organizirano kineziološko, nutricionističko i liječničko savjetovanje. U sklopu savjetovanja analizirat će se tjelesna masa te mjeriti razina ugljičnog monoksida (CO) u izdahu. Mjerenje razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku predstavlja neinvazivnu i trenutnu metodu te iznimno snažan motivacijski alat jer prestankom pušenja razina CO pada što ima pozitivan učinak na organizam.

Pozivamo sve građane da se brinu za svoje zdravlje i odazovu preventivnim pregledima!

Služba za javno zdravstvo